O Velikonocích bude v muzeu otevřená výstava a fresky

IMG 0822Během prodlouženého velikonočního víkendu bude pro návštěvníky velkomeziříčského muzea otevřen výstavní sál a rytířský sál s freskovou výzdobou. Od pátku do pondělí tak mají návštěvníci možnost prohlédnout si nejen zajímavé fotografie, ale ponořit se i do hluboké historie.

Návštěvníci fotografické výstavy Jiřího Michlíčka mohou pomyslně absolvovat svatojakubskou pouť do španělského Santiaga de Compostela. Výstava nesoucí název „Santiago cestou necestou“ přibližuje objektivem fotoaparátu 3300 km dlouhou cestu Jiřího Michlíčka a Pavla Peška. Na fotografiích jsou zachyceny nejen krásy přírody a unikátní památky, ale také momenty přibližující atmosféru poutě k hrobu svatého Jakuba.

IMG 6013V tematice svatých mohou návštěvníci pokračovat i při prohlídce rytířského sálu s freskovou výzdobou, který se nachází v jihovýchodní části přízemí a řadí se k pozůstatkům románského hradu. Mimo jiné je zde totiž vyobrazena legenda o svaté Markétě, která je doplněna latinským textem obsahujícím zhruba 1500 písmen.

S Meziříčím je pak spjat souboj dvou rytířů, kdy jeden z nich nese štít s erbem pánů z Meziříčí. Erb je již barevné kombinaci červené a bílé, jak jej má ve znaku město. Tento rytířský souboj je datován již před rok 1300.

Výzdoba sálu je unikátní nejen kvalitou provedení, ale především zobrazeným námětem. Tematika křesťanských legend se totiž objevovala spíše v sakrálním prostředí, co se týká hradního prostředí, jedná se o unikátní případ.

Během všech čtyřech dnů bude platit běžná otevírací doba, a to od 9 do 12 a od 13 do 16 hodin.

-muz-

Co: výstavní sál a fresky

Kdy: od pátku 30. března do pondělí 2. dubna (včetně)

         vždy od 9 do 12 a od 13 do 16 hodin

Vstupné: výstava 20 Kč/10 Kč

                 fresky 50 Kč/25 Kč/30 Kč

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.