Dnes začíná už dvanáctý ročník Evropského festivalu filozofie

uvodni webSlovenská expremiérka Iveta Radičová a historik Igor Lukeš zahájí diskusním večerem na téma Československo mezi Východem a Západem letošní, už dvanáctý ročník Evropského festivalu filozofie.

Festival probíhá každoročně ve Velkém Meziříčí a postupně si vydobyl postavení největší akce svého druhu v České republice. "Každoročně zaznamenáme účast zhruba čtyř až pěti tisíc diváků všech věkových kategorií," říká ředitel festivalu Milan Dufek.

Letošní ročník nese téma Dějiny a budoucnost a je z velké části zaměřen na 100. výročí založení Československa. "Přednášející se budou věnovat například osobnostem první republiky, soužití národností v Československu, ale i budoucnosti státu a společnosti," vypočítal Milan Dufek.

Festival mezi 6. a 15. červnem nabídne osm přednáškových a diskusních bloků a dalších deset akcí doprovodného programu. "Doprovodný program zařazujeme každoročně, abychom festivalové dny naplnili i zábavou. Naši návštěvníci mohou vidět několik divadelních představení, koncerty i filmy," řekl Dufek.

Evropský festival filozofie se ve Velkém Meziříčí konal poprvé v roce 2007. „Myšlenka uspořádat festival filozofie se zrodila v italské Modeně. V roce 2007 pak překročil festival hranice Itálie a jeho obdoba se poprvé uskutečnila také ve francouzském Saint Emilion a ve Velkém Meziříčí na Vysočině. První ročník byl vyloženě filozofický. Pak jsme se ale rozhodli dělat festival trochu jinak, takže nyní je kulturně-filozofický,“ vzpomíná Milan Dufek.

Festival pořádá velkomeziříčské kulturní centrum Jupiter club ve spolupráci s Filosofickým ústavem Akademie věd České republiky a Filozofickou fakultou Masarykovy univerzity Brno.  

-kid-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.