Výstava láká na orientální sbírky

AsieVýstava v prostorách velkomeziříčského muzea přenese návštěvníky do dálek Orientu. Na příchozí čeká rozmanitá kolekce vějířů, japonských laků, porcelánových výrobků, potřeb pro písaře či ukázka numismatiky.

Návštěvníci mají možnost obdivovat také část sbírky japonských lakových prací. Tuto kolekci postupně tvořili majitelé zámku - základ sbírky položili Liechtensteinové, v pozdější době na ně navázali hrabě Rudolf Lobkovic a hrabě František Harrach. Velkomeziříčská sbírka je pozoruhodná a nacházejí se v ní i předměty, které se zároveň vyskytují i v dalších velkých evropských muzeích a galeriích.

Návštěvníci si mohou rovněž prohlédnout i párové skříňky na kadidlo, které prošly náročným restaurováním v dílnách Národního výzkumného ústavu pro kulturní dědictví v Tokiu.

Ačkoli většina z vystavených předmětů pochází opravdu z asijských zemí, představeno je také několik evropských výrobků, které se oblastí Orientu inspirovaly.

Výstava Asie ve sbírkách velkomeziříčského muzea je ve výstavním sále otevřena až do 19. srpna. Přístupná je každý den kromě pondělí, a to od 9 do 17 hodin. Pro návštěvníky muzea je výstava zahrnuta v prohlídkové trase, ostatní zaplatí desetikorunové vstupné.

-muz-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.