Poslední přednášce festivalu předcházela pohádka. Večer zahráli Rangers

P1390385Hlavní program Evropského festivalu filozofie zakončila v pátek 10. září trojice přednášejících ve složení Martin Flašar, Ivo Medek a Viktor Pantůček. Společně se zaobírali racionálními prvky Hudební kompozice. Před jejich výstupem mohli malí i velcí diváci shlédnout v prostorách vnitřního nádvoří zámku pohádku O chytrém Honzovi a krásné Madlence. Na stejném místě se v pozdějších večerních hodinách uskutečnil koncert kapely Rangers – Plavci.

Klasický pohádkový příběh o Honzovi, který je nejenom chytrý, ale zároveň také chrabrý, pobavil v páteční odpoledne nejednoho návštěvníka. Divadelní pohádku, ve které hlavní hrdina, mladík Honza, svým důvtipem zachrání krásnou Madlenku před nástrahami zlé statkářky Kunhůty, přivezla do Velkého Meziříčí Divadelní agentura Praha.

Bezprostředně po pohádkovém divadelním představení se v Jupiter clubu konala poslední festivalová přednáška s názvem Hudební kompozice – racionální prvky. První přednášející, muzikolog a vysokoškolský pedagog Martin Flašar, představil téma (Ne)lidská hudba? Hudba 20. století mezi subjektivitou a objektivitou. Během svého vyprávění vycházel z teze Milana Kundery, který ve svých esejích otevřeně přiznává, že v hudbě Varèse a Xenakise nalezl zvláštní útěchu spočívající ve smíření s nevyhnutelností konečnosti. Od této teze směřoval Flašar k dalším úvahám o roli člověka v hudbě 20. a 21. století.

Český hudební skladatel, publicista a vysokoškolský pedagog Ivo Medek hovořil na téma Koexistence racionality a spontánnosti skladatele, která tvůrce provází již od počátku hudební tvorby. Jaké síly a principy vytváří řád skladby a mnohé další věci týkající se „tajemného" procesu vzniku hudebního díla byly obsahem jeho příspěvku.

Posledním vystupujícím se stal Viktor Pantůček, profesor působící v ústavu hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Ve svém pojetí tématu Hudba jako alternativní výzkumná metoda se snažil demonstrovat nikoliv to, jak zkoumat hudbu, ale jak zkoumat soudobou hudbou a její kompozicí. Za příklad zvolil analýzu historie a současnosti unikátních varhan v Úsobrně.

Nabitý festivalový den zakončili svým vystoupením muzikanti z kapely Rangers – Plavci. Ti v loňském roce oslavili úctyhodných 55 let od svého vzniku. Za tu dlouhou dobu se ve svém žánru stali legendou, mnoho jejich písní zlidovělo. Společně s posluchači zazpívali hity jako Železářství u Rotta, Inženýrská, Teče voda nebo Zvedněte kotvy.

Lucie Málková

 

 

 

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.