Výuka na Univerzitě třetího věku v Meziříčí začíná v říjnu

IMG 3061Unikátní projekt Kraje Vysočina Univerzita třetího věku funguje od roku 2011 ve spolupráci s Vysokou školou polytechnickou Jihlava, která výuku seniorské populace zaštiťuje. V posledních letech se však nevyučuje pouze na akademické půdě v krajském městě, ale místy konání se staly také domovy pro seniory v Kraji Vysočina. Výuku zimního semestru už zahájili ve Žďáře nad Sázavou a v Třebíči. Zítra začnou přednášky v Pelhřimově a v říjnu v Havlíčkově Brodě a ve Velkém Meziříčí.

„Za posledních pět let jsme postupně vzdělávání zahájili ve všech okresních městech Vysočiny. Největší devizou projektu je, že dozvědět se nové informace mohou nejen klienti z domovů pro seniory, ale také starší lidé z řad veřejnosti, kteří mohou na výuku docházet,“ uvedla vedoucí odboru sociálních věcí Krajského úřadu Kraje Vysočina Věra Švarcová s tím, že během září i října je možné se ještě hlásit do otevřených kurzů, záleží jen na naplnění kapacity.

 
Ve Velkém Meziříčí se přednášky odehrávají od roku 2011 v tamějším domově pro seniory, kde se už uskutečnilo celkem 300 lekcí, kterými prošlo 631 seniorů. Letos budou vysokoškoláci-senioři s Milanem Kameníkem studovat Nauku o planetě Zemi, dozví se o sluneční soustavě nebo o geologii Země.
 

Účastníci se nemusí bát žádného zkoušení ani písemných prací. Obsahem studia jsou semináře a praktické ukázky studovaných témat. Pouze při ukončení celého tématu mohou dobrovolně vypracovat krátkou písemnou práci, která není hodnocena známkami a slouží ke společné diskusi. „Lektory přednášek jsou akademičtí pracovníci působící na jihlavské vysoké škole. Mají bohaté zkušenosti s danými tématy i s výukou seniorů a každoročně se setkávají s vysokým zájmem o studium,“ doplnila Táňa Křížová z odboru sociálních věcí Krajského úřadu Kraje Vysočina, která má projekt univerzity na starosti.

Zájemci o studium získají všechny informace na webových stránkách VŠPJ, kde mimo jiné najdou přehled studijních témat a přihlášky. Jedinou podmínkou pro přihlášení je dosažení věku 55 let a 500 Kč poplatek za jeden semestr, který platí senioři z řad veřejnosti, za klienty domovů pro seniory přebírá tuto povinnost Krajský úřad Kraje Vysočina.

-red-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.