Senioři bydlí již pět let v novém domově

IMG 3062Senioři obývají svůj nový domov na ulici Zdenky Vorlové ve Velkém Meziříčí již pět let. Oslavili to společně se všemi, kdož se o ně starají, a také s pozvanými hosty v pondělí 7. března.


Před pěti lety se obyvatelé domova pro seniory (DS) na Hornoměstské ulici přestěhovali do nového v Čechových sadech vedle základních škol. „Pět let sice není tak dlouhá doba na nějaké veliké oslavy. Ale na druhou stranu, lidský život má tolik strastí..., tak jsme se rozhodli, že si i dnešek uděláme pěkný," přivítal přítomné ředitel domova pro seniory Vítězslav Schrek.

V domově jsou sice zvyklí slavit jiná výročí, třeba i sté narozeniny některého z obyvatel. Ale historie samotného domova sahá také mnohem dál, než je těch pět let v novém. „Od roku 1964 domov fungoval na Hornoměstské ulici," připomněl V. Schrek. To bylo v centru města. Nyní jsou obyvatelé trochu stranou, ale jak podotkl ředitel, nic si z toho nedělají. Díky blízkosti základních škol a nového hřiště a parku jsou více v kontaktu s dětmi a mládeží. Pravidelně je navštěvují i dívky z výchovného ústavu.

Také oslava pátého výročí byla pro seniory příležitostí k setkávání. Přišla spousta hostů, mezi nimiž opět nechyběla mládež. Potěšit obyvatele koncertem přišli žáci základní umělecké školy. Následoval společný přípitek zástupců vedení domova, zřizovatele, tedy Kraje Vysočina, i města, nakrojení dortu s logem DS. Závěr programu patřil satiričce, moderátorce i publicistce Zuzaně Bubílkové, která přijela za seniory na besedu.

Už od rána ale měli zájemci z řad veřejnosti možnost nahlédnout do objektu v rámci dne otevřených dveří. Byla to příležitost hlavně pro ty, kteří by se seniory v domově sami rádi pracovali. „Kdo má zájem a nestihl to včera, může přijít k nám na návštěvu a seznámit se s možnostmi pracovních příležitostí kdykoli jindy," dodal V. Schrek.

Martina Strnadová

V domově pro seniory aktuálně žije 100 obyvatel, kteří plně naplňují kapacitu zařízení. Každodenně se o ně stará 71 zaměstnanců. Vedle poskytování ubytování a stravy mohou klienti navštěvovat pravidelné kurzy Univerzity třetího věku, které se konají v prostorách domova, pracovat v keramických dílnách nebo docházet na canisterapii (léčebný kontakt psa a člověka). Oblíbenou aktivitou je také společné vaření. Život v domově zpříjemňují i dobrovolníci.

Od loňska je vedle domova v provozu relaxační a pohybové centrum. Slouží nejen seniorům, ale i veřejnosti.

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.