Bezplatná linka seniorům pomáhá i o Vánocích

technologyŠťastné a veselé... i osamělým seniorům. O Vánocích nikdo nemá být sám. Ale co když není nikdo, s kým by mohl být? Proměna mezigeneračních vztahů za posledních třicet let způsobila, že ačkoliv staří lidé mají vnoučata či příbuzné, mohou se cítit osamělí. Z posledního sčítání domů, lidí a bytů jasně plyne, že více než 650 000 lidí starších šedesáti let žije v samostatných domácnostech. Pocit osamělosti má negativní dopad nejen na psychiku jedince, ale i na jeho fyzické zdraví. Právě z toho důvodu je v době vánočních svátků dostupná Linka seniorů 800 200 007, linka důvěry, která může od tíživé samoty ulevit.

Odchodem do důchodu se změní sociální statut jedince, člověk přijde o mnoho ze svých dosavadních sociálních kontaktů, které považoval za samozřejmé. Senioři o své blízké vztahy obvykle dále přicházejí kvůli vysoké míře úmrtnosti osob nad 68 let či stále častější migraci mladé generace. Téměř polovina domácností seniorů jsou domácnosti jednotlivců.

Pocit osamělosti ale nemá dopad jen na psychiku, projevuje se i v jeho fyzickém zdraví. Vědci z Univerzity v Utahu přišli v roce 2015 s tvrzením, že osamělost má pro jedince závažnější zdravotní rizika než je například celoživotní kouření nebo obezita. U osob starších 65 let zvyšuje osamělost riziko předčasné smrti až dvojnásobně, oproti těm, kteří mají dostatek sociálních kontaktů.

Ze statistik Linky seniorů vyplývá, že v období listopadu a prosince rapidně narůstá počet volajících, kteří se svěřují s tématem samoty či pocitu osamělosti. „Ti, kteří svou samotu vnímají jako prohru či selhání, pak Vánoce prožívají spíše jako stres či marnost,“ říká Kateřina Bohatá, vedoucí Linky seniorů. Prožít Vánoce jako naplněný čas je pro každého osamělého člověka výzvou. Nejvíce pomáhá důvěrný hovor s někým, kdo je ochotný naslouchat a sdílet obyčejné a zároveň hluboké lidské city a úvahy. Ať už je tím člověkem přítel, člen rodiny či odborník z krizové linky.   

Linka seniorů je tu pro vás

Linka seniorů je  krizovou linkou a linkou důvěry speciálně pro seniory.  Na telefonním čísle 800 200 007 jsou bezplatně k dispozici odborníci a to každý den včetně víkendů a svátků od 8.00 do 20.00 hodin.

Příběhy Štědrého dne z Linky seniorů

Osamělý muž volá kolem čtvrté hodiny. Cítí se zklamaný, celý život se snažil a vždy to vyšlo v niveč – rodina, práce, všechno. Nemá to smysl a i teď je sám. Samota je zlá. Postupně se s pracovníkem dostává  i k tomu, co vše zvládl, co dokázal, co se povedlo. Nečekaně se muž loučí vtipem, kterému se smějí oba – pracovník i volající.

Žena volá už dlouho po setmění. Stará se o pána (90 let), udělala mu salát, rybu, koupila ponožky, udělalo jí to radost, ale teď je sama. Má syna, ale ten ji týral, vykázala ho z bytu, proto je sama. Neví, jestli to bylo dobře, možná by bylo lepší ho v bytě nechat, aspoň by nebyla sama. Vánoce nemá ráda. Pracovník je s ní, společně hledají cestu k sobě, ke svým Vánocům, k tomu, jak sobě udělat dobře. Takhle s ní už dlouho nikdo nemluvil. Je vděčná a smířená. Loučí se s pracovníkem s přáními krásných Vánoc.

Zavolat na Linku seniorů může každý. Je tu i pro vás či vaše blízké v době, kdy to nejvíce potřebujete.

Kateřina Bohatá

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.