Genealogové dnes pořádají přednášku o Příbězích zahrad

zahradyČleny Vlastivědné a genealogické společnosti a všechny zájemce z řad veřejnosti dnes čeká zajímavá přednáška. Na téma Příběhy zahrad přijdou popovídat a také promítnout téměř hodinový dokument krajinářští architekti Markéta a Petr Veličkovi.

Přednáška se uskuteční v kině v Jupiter clubu, začátek je plánován na 16. hodinu. Po zhruba pětačtyřicetiminutové přednášce bude následovat promítání dokumentu věnovanému právě zahradám a jejich příběhům. Autorkou scénáře a současně režisérkou je Ljuba Václavová.

Zahrada je součásti lidské kultury odpradávna. Symbolizuje biblický ráj – bezpečný prostor, ohrazený od okolní nebezpečné přírody. Tisíciletí nás zahrady provází nejen kvůli plodům, ale i stínu stromů, zpěvu ptáků, zvuku vody, zážitkům, které živí duši. Každá zahrada nese svůj osobní příběh navázaný na majitele. V dokumentu se ukazuje několik takových, které by neměly být zapomenuty. Představí se rajský dvůr v Rosa Coeli v Dolních Kounicích. Dotkne se příběhů šlechtických zahrad a parků nejen v Chudenicích, Kuksu, Náměšti nad Oslavou, Jinošově, Lysicích či u hradu Pernštejn. Do podoby zahrad se vždy velmi silně propisuje osobnost jejího majitele a doba, kdy zahrada vznikla. Prostor je často svědkem dramatických událostí, někdy se mění k nepoznání právě díky osudu majitele či dramatu doby. Dokument nahlíží do nejstarší historie pražských zahrad i příběhů těch novodobých, spojených se jmény architektů Josipa Plečnika, Otto Rotmayera nebo Adolfa Loose. Diváci zavítají i do zahrady odpuštění Luboše Hrušky v Plzni. Přiblížen bude svět Karla Čapka spojený s jeho zahradami. Příběhy provází literární historik Martin C. Putna, přírodovědec Václav Cílek, historik architektury Zdeněk Lukeš, krajinářští architekti Markéta a Petr Veličkovi a další.

-red-

 

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.