Novoroční ohlédnutí ředitele Jupiter clubu

reditelVážení přátelé, milí čtenáři, s koncem starého a nástupem nového roku má mnoho z nás ve zvyku bilancovat již prožité a dávat si novoroční předsevzetí. Ta bývají různá. Není překvapením, že většinou se předsevzetí týkají hlavně zdraví, kondice a peněz. Dovolte mi malou rekapitulaci uplynulých dnů a měsíců, které jsme s mnohými z vás prožili společně v Jupiter clubu.

Je všeobecně známo, že naším prvořadým úkolem je poskytovat nabídku účelného trávení volného času s aktivním zapojením široké veřejnosti. V roce 2017 jsme pro vás zabezpečili 647 akcí v těchto kategoriích: 191 filmových představení, 207 kulturně společenských pořadů, 106 akcí zájmové a spolkové činnosti, 143 pronájmů.

Ano, vážení spoluobčané, je to kultura, která přispívá k rozvoji intelektuální, emociální i morální úrovně každého z nás.

„Kultura a společné dobro jsou stejně základní jako voda: divadla, knihovny, muzea, kina jsou tolik co akvadukty.“

Velmi nás proto potěšilo, že jsme ve vašich ohlasech zaznamenali většinou pozitivní hodnocení našich aktivit. Celý kolektiv pracovníků Jupiter clubu si váží vašeho zájmu o divadelní představení, profesionální zábavné pořady i naše vlastní programy. Těší nás rostoucí zájem i o naše služby v oblasti pronájmů - konference, školení, semináře, firemní akce.

Nejvíce navštívenými akcemi byly Evropský festival filosofie, Velkomeziříčské kulturní léto a rozsvícení vánoční výzdoby. Díky podpoře města jsme i nadále mohli vytvářet potřebné zázemí pro širokou škálu aktivit Dózy, základních škol, hudebních i divadelních uskupení i mnoha zájmových útvarů.

Pravidelný informační, společenský, kulturní i sportovní servis o dění v našem regionu jsme vám poskytovali prostřednictvím zpravodajského portálu Velkomeziříčsko. Ten publikoval 1592 článků, z toho 59 % tvořily původní, redakční zprávy a 41 % zprávy převzaté (typicky sportovní zpravodajství od jednotlivých oddílů). Vydali jsme také 12 čísel měsíčníku Velkomeziříčsko, který kromě běžného zpravodajství obsahuje zejména rozšířenou publicistiku ze společenského a kulturního života našeho města.

Děkuji za výbornou spolupráci všem partnerům JC, členům zájmových útvarů, spolupracovníkům, vedení města a především našim návštěvníkům.

Vážení čtenáři, do nového roku 2018 vám přeji jménem svým i všech spolupracovníků mnoho zdraví, štěstí, osobní i pracovní pohody a doufám, že se i nadále z návštěvy JUPITER clubu budete navracet spokojeni, nabiti optimismem a pozitivní energií.

Loutkoherecký soubor

Loutková sezóna pokračovala i v roce 2017, v tomto roce bylo odehráno 6 pohádek - v jarní části sezóny Kašpárek a hastrman, Pohádka o Slunci, Čarovné bačkory a v zimní části to byly pohádky Sůl nad zlato, Míček Flíček a Bezhlavý rytíř. Většinou byly pohádky vyprodané a celková návštěvnost byla vysoká. V březnu vyjel soubor s pohádkou Čerti na hradě na pravidelný každoroční festival loutkových divadel v Humpolci - Humpolecká marioneta.

Během prázdninové přestávky loutkoherecký soubor nezahálel a věnoval se velkému úklidu na malé scéně. Jupiter club zabezpečil výměnu koberců v zákulisí malé scény i výmalbu stěn. Ve skladovacím prostoru přibyly nové police na rekvizity. Loutkoherci provedli inventuru veškerých loutek, kulis a rekvizit. Velké očistě se nevyhnuly ani reflektory a celkově celé zákulisí. V předsálí malé scény začalo postupné zútulňování prostoru, hlavně pro děti, byl tam položen nový koberec, nový veselý a barevný nátěr dostaly věšáčky na bundy a také dřevěné poličky.

Nyní má loutkoherecký soubor celkem 23 členů, v různé věkové kategorii. Na jarní část sezóny chystá loutkové divadlo tři méně známé pohádky, netradičně hrané loutkami javajkami.

Vlastivědná a genealogická společnost

Vlastivědná a genealogická společnost (VGS) při Jupiter clubu pracuje už pětadvacet let. Za tu dobu uspořádala 668 přednášek, 46 besed a 93 vlastivědných zájezdů.

V současnosti má VGS sedmapadesát členů. Za letošní rok absolvovali celkem 39 akcí, jichž se zúčastnilo 2110 osob, z toho 1 176 členů a 934 z řad veřejnosti.

Evropský festival filosofie – 11. ročník

Uplynulý ročník EFF na téma „ REFORMY A REVOLUCE“ navštívilo 4 200 diváků. Během osmi festivalových dnů proběhlo 21 přednášek, tři výstavy, pět koncertů, tři divadelní představení, jedna filmová projekce a jedna beseda.

Lidé tak letos mohli na jednotící téma reforem a revolucí slyšet a vidět ve Velkém Meziříčí například kardinála Dominika Duku, filozofa Václava Bělohradského či ekonoma Tomáše Sedláčka. Festivalové dny, které se v našem městě staly už neodmyslitelnou součástí počátku léta, jsou stále více prodchnuty velmi pohodovou atmosférou, která k nám do města láká významné osobnosti české společnosti a akademické sféry.

Příprava 12. ročníku byla zahájena začátkem října. Bylo stanoveno téma festivalu: Dějiny a budoucnost. Mohu prozradit, že z oslovených přednášejících přislíbili svou účast např. profesorka Iveta Radičová, bývalá premiérka Slovenska, prof. Igor Lukeš z Bostnu, historici Jaroslav Šebek, Michal Stehlík, politolog Petr Agha, filosofové Ondřej Lánský, Ondřej Ševeček, David Černý, Petr Zídek a další.

Milan Dufek

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.