Jubilejní Velikonoční jarmark v Křižanově byl ve znamení ptáků

DSC02188Již desátý Velikonoční jarmark proběhl v křižanovské sokolovně v odpoledních hodinách soboty 24. března.

Největší zájem návštěvníků přitahovala výstava jarních a velikonočních dekorací uprostřed sálu, nazvána „Jedna vlaštovka jaro nedělá“. Opakujícím se motivem byli ptáci, hnízda a vejce. Výstavě vévodila bříza, v jejíž dutině „hnízdila“ žluna zapůjčená s kabinetu přírodopisu místní školy. Část dekorací byla tentokrát navíc prodejní. Výstavu připravily Božena Macková, Andrea Stehlíková a Marta Nagyová. Božena Sedláková k výstavě dodává: „Každý rok si říkáme, že už není nic, s čím bychom mohly přijít, čím bychom mohly překvapit. A každý rok nakonec překvapíme i sami sebe.“

Na pódiu se tvořilo. Zájemci si mohli nazdobit věnec či srdce z proutí, děti zdobily kraslice voskem. Pod jevištěm si pak nejen mužští návštěvníci pletli pomlázky. K mání tu byly také nejrůznější rukodělné výrobky, ať už šlo o osení, keramiku, košíky, perníčky, oleje, textil, šperky či hračky.

Součástí jarmarku byla i sbírka oblečení pro pacienty Psychiatrické nemocnice Havlíčkův Brod. Zároveň zde probíhal další ročník DDD: Dobročinného bazaru Dobrých knih pro Dobrou věc. Lidé darovali své knihy, které se na jarmarku „prodávali“ za symbolickou cenu. „Zakoupené“ knihy by měly být do konce roku přečteny a odneseny do křižanovské knihovny. Za vytěžené peníze budou pořízeny knihy nové, či předplatné časopisů do místní knihovny. Knihy, které se „neprodaly“, poputují buď do knihovny městyse či školní knihovny, nebo autobusové zastávky „Zastav se s knihou“ na Benešově náměstí. Dobré knihy a myšlenky se tak mohou šířit mezi všechny. Dárců oblečení a knih bylo opravdu hodně. „Mile nás překvapilo, že spousta lidí princip DDD už zná,“ řekla k projektu jedna z jeho zakladatelů Hana Šeráková.

Na své si přišli i labužníci. Pracovnice Domovu Kamélie Křižanov zde nabízely palačinky s tím, že zisk půjde na vybavení pro klienty. Dále tu k mání byly mimo jiné domácí limonády, domácí pribináček s ovocem, vaječná tlačenka s bagetou či jarní košíčky se špenátem, nebo rajčaty.

Velikonoční jarmark pořádal spolek Vodotrysk za pomoci členek Klubu důchodců Křižanov, které namotaly věnce na zdobení, a městyse Křižanova, který poskytl prostory.

Ondřej Nagy

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.