Den Země nás nutí k zamyšlení i akci, Chaloupky nabízí inspiraci

Den Země_02_-_sázení_stromkůTakřka padesát let si lidé připomínají Den Země. Zamýšlí se nad stavem životního prostředí a naším podílem na změně klimatu. Dost dlouhá doba na to, aby se situace změnila k lepšímu. Ale mění se?

Ledovce tají rychleji, než se očekávalo, za pár let bude v mořích více plastů než ryb, tropické pralesy mizí, zvykáme si na nenadálé přívalové deště, povodně a současné rozšiřování oblastí sucha. Planeta se opravdu mění. Ale úplně jinak, než bychom si přáli.

Má tedy vůbec smysl si Den Země připomínat? Bezesporu má. Stále více lidí si stav planety uvědomuje a je ochotna změnit své chování a něco dělat. Bez podobných aktivit, jako jsou právě Dny Země, by byl stav pravděpodobně ještě daleko horší.

Chaloupky mají v Kraji Vysočina několik pracovišť a Den Země si připomínají každé trochu jinak. Myšlenka je však stejná. Koukejme se kolem sebe, važme si toho, co máme, vnímejme přírodu pokud možno všemi smysly.

Chaloupky Velké Meziříčí se v sobotu 21. zamyslí nad divočinou ve městě a silou přírody, která, necháme-li ji chvíli bez dozoru, rychle obsadí člověkem vyklizené pozice. Jak slibují organizátoři, účastníci se mohou těšit na semínkové bomby, hry, jarní tvoření, ,,orienťák“, opékaní hadů. Ke zhlédnutí bude výstava k 15 letům činnosti ekocentra.

Chaloupky Třebíč ve čtvrtek 19. na Karlově náměstí představí své nové pracoviště – Zahradu u řeky, která zahajuje svoji činnost.

Chaloupky Krátká zvou na 7. ročník putování po Žďárských vrších a okolí Nového Města na Moravě. Start i cíl je již v sobotu 21. v Horáckém muzeu v Novém Městě na Moravě. Nejkratší trasa vás povede za pohádkou a bude vhodná pro rodiny s kočárky. Doplněna bude tvořivými dílničkami pro děti. Ti, kteří vyrazí na trasy 5, 10, 11 a 15 km si budou moci přispat, neboť start proběhne od 10.00 do 14.00 hod. Na delší trasy 25, 35, a 50 km – mohou vyrážet již od 7.30 hodin, největší borci, kteří se rozhodnou pro absolvování 100 km, vyrazí již v pátek 20. dubna ve 20 hodin. Nikoli však od muzea, ale od vlakového nádraží ve Žďáru nad Sázavou.

Chaloupky Horní Krupá připravila pestrý program, kde se bude uklízet obec i okolí, vyrábět lodičky i sedět u táboráku. Vrcholem však bude loutkové představení divadla Na káře. Pohádka o Palečkovi nás ujistí, že na fyzické velikosti člověka nezáleží. Důležité je, jaké máme srdce. A to má Paleček na správném místě… Přijďte se podívat!

Chaloupky Kněžice nabízí skutečné vnímání přírody všemi smysly. Kdo k bývalému loveckému zámečku v neděli 22. dubna dorazí, může přírodu ovonět, ochutnat, osahat si ji, prozkoumat i poslechnout. Čekají vás „mraky“ drobných aktivit zaměřených na vnímání přírody i skromné divadlo. Akce je ideální pro rodiny s dětmi.

Jan Uher

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.