Čtvrtek 15. listopadu je světový den „STOP dekubitům“

dekubit copy_copyV Evropě je hospitalizováno asi 20 % lidí s dekubity. Každoročně trpí vzniklým dekubitem miliony lidí. Novoměstská nemocnice nabízí veřejnosti brožuru Hojení ran, dekubity, kompresní bandáž, která shrnuje základní postupy při ošetřování proleženin. Tento materiál hlavně pro ošetřující personál vypracovaly vrchní sestry z oddělení dlouhodobě nemocných a chirurgie.

„Mgr. Kateřina Havlová z ODN a Jaroslava Kubíková z chirurgie v brožuře nabízí shrnutí základních postupů při ošetřování nebo hojení proleženin a chronických ran. Součástí jejich práce je také obrázková příloha, díky které i laik rozpozná míru závažnosti rány. Dále je v ní uveden přehled nejmodernějších prostředků pro hojení a prevenci ran, zase s obrázky jednotlivých přípravků a kompenzačních pomůcek,“ přibližuje obsah tisková mluvčí nemocnice Tamara Pecková.

Tento dokument nemocnice poprvé představila veřejnosti v rámci Dne otevřených dveří, který se konal u příležitosti oslav 80. výročí založení nemocnice 22. září 2018. „Tehdy sestřičky z oddělení dlouhodobě nemocných představily také nové materiály a moderní polohovací pomůcky, které se při léčbě a prevenci dekubitů využívají. Pokud by někdo z veřejnosti měl o naši brožuru zájem, může kontaktovat Jaroslavu Kubíkovou na emailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , ona mu ji zašle v příloze e-mailu ve formátu PDF,“ říká tisková mluvčí nemocnice Tamara Pecková.

Dekubity (neboli proleženiny) jsou poškození kůže a podkožních tkání, které vznikají jako důsledek kombinace dlouhodobého tlaku a dalších rizikových faktorů u osob se ztrátou hybnosti nebo citlivosti. Dekubity se tvoří nejčastěji v místech, kde se kostní výčnělky pokryté malou vrstvou tukové a svalové tkáně dotýkají podložky. Proleženiny se tvoří velmi rychle, někdy i během několika desítek minut. Poškození postupuje vždy z hloubky na povrch, proto je někdy velmi obtížné vznikající dekubit včas poznat. Dlouhodobé působení tlaku způsobuje poruchy prokrvení dané oblasti a postižená tkáň začne odumírat.

V novoměstské nemocnici proto kladou velký důraz na prevenci vzniku dekubitů. „V této oblasti se nejen naše sestry, ale také lékaři dlouhodobě vzdělávají. Bohužel i přes velkou snahu zdravotnického personálu dekubity vznikají i u našich pacientů. Chceme tuto skutečnost co nejvíce eliminovat, proto u nás v nemocnici funguje pracovní tým sester konzultantek, které absolvovaly certifikovaný kurz hojení ran, spolupracují s lékařem – chirurgem z ambulance chronických ran. Poskytují odbornou péči pacientům s dekubity v celé nemocnici,“ říká náměstkyně ošetřovatelské péče novoměstské nemocnice Jiřina Poulová a dodává, že pravidelná školení v ošetřování dekubitů a chronických ran absolvuje i ostatní personál nemocnice.

Tamara Pecková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.