Na Vysočině probíhá výzkum tradiční lidové stravy

lenses-2656190 640Regionální pracoviště tradiční lidové kultury v Kraji Vysočina při Muzeu Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizaci, společně s etnografkami a dalšími odbornými pracovníky především krajských muzeí se zaměřuje v současné době mimo jiné na dokumentaci a výzkum tradiční lidové stravy na Vysočině.
Cílem výzkumu je soustředit informace o regionálních stravovacích zvyklostech, současných i minulých, o tom, jaké recepty se dnes i v dobách našich babiček připravovaly a připravují, z jakých surovin, k jakým příležitostem; ve spojení s dokumentací tradičních receptů, ale i objevováním a „záchranou“ těch již téměř zapomenutých.
Výzkum tradiční lidové stravy na Vysočině probíhá formou elektronického dotazníku. Ten je možné vyplnit na webové stránce muzea nebo získat písemně, společně s dalšími informacemi, na adrese Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace, Regionální pracoviště tradiční lidové kultury, PhDr. Katina Lisá, vedoucí pracoviště, Zámek 1, 674 01 Třebíč, tel. 568 824 658, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. .

Jedná se o dílčí aktivitu projektu I-CULT: Mezinárodní kulturní platforma podpořeného z programu přeshraniční spolupráce INTERREG V-A Rakousko-Česká republika 2014-2020, do kterého jsou zapojeny subjekty ze čtyř krajů: Kraje Vysočina, Jihočeského kraje, Jihomoravského kraje a ze spolkové země Dolní Rakousko. Projekt má základní čtyři témata: archeologie, etnografie, sklářství a Příběh hranice.

„Zájemci a pamětníci mohou  nabídnout recepty na pokrmy, které se v jejich rodně vaří už od nepaměti, od polévek a všedních jídel až po sváteční pokrmy. Vítány jsou také nabídky starých kuchařských knih nebo ručně psaných sešitů nebo jejich kopií, které by bylo možné trvale uložit a uchovat ve sbírkách muzea. Společným výstupem projektu budou v roce 2020 výstavy ve Znojmě a v Jindřichově Hradci a vydání dvojjazyčné česko-rakouské kuchařky s vybranými recepty z jednotlivých partnerských regionů. Zvažováno je rovněž vydání samostatné horácké kuchařky s širším výběrem tradičních regionálních pokrmů,“ upřesňuje Katina Lisá, vedoucí Regionálního pracoviště tradiční lidové kultury v Kraji Vysočina.

-KrVys-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.