Uplynulo 100 let od začátku skautingu v Meziříčí

foto02V tomto roce slavíme významné jubileum! Jsme střediskem se stoletou tradicí. Pojďme projít dalším kouskem naší historie, která je spojená s významnými kulturními, společenskými, ale i historickými událostmi našeho města, mnohdy i širšího regionu. Minule jsme si povídali o úplných začátcích našeho střediska. A dnes nás čekají nádherné roky předválečné.

Část 2. A jsme tu i oficiálně!
Roky 1936 – 1937
Skautské nadšení z dvacátých let umlklo. Naštěstí ne na dlouho. V roce 1936 totiž byla v našem městě obnovena činnost Junáka. Velkou zásluhu na tom měl Jiří Stehlík. Ačkoliv ve VM bydlel jenom jeden rok, jako student sexty získal pro skautování řadu svých spolužáků. Připravoval je, aby mohli složit zkoušku nováčka a tím vstoupit do skautu.
Oficiální zřízení skautského střediska na sebe nenechalo dlouho čekat. Příslušný úřad schválil naši činnost, a tak jsme se stali od poloviny roku 1936 právoplatně registrovanou skautskou jednotkou. Ve VM fungovaly oddíly: chlapecký, dívčí a katolický oddíl.

Oficiální založení střediska připravilo dobrou půdu pro vznik:

  • Prvního táboráku, který jsme uspořádali 10. července v lesíku nad sýpkami.
  • První skautské nástěnky. Tipnete si, kde byla připevněná? Tehdy byste ji našli na průčelní stěně pivovaru. Měsíc co měsíc, jsme sem vyvěšovali perokresby a další materiály z naší činnosti.
  • První schůzky, jež proběhla v květnu 1936 na verandě Masarykova dětského domova, který již v této době, stejně jako dnes, plnil funkci dětského výchovného ústavu.
  • Prvního tábora dívčího oddílu. Proběhl v zámecké lovecké chatě poblíž Netínského rybníku.

Učili jsme se od třebíčských skautů naOslavě
I přes návaznost na prvotní skautskou činnost ve VM jsme potřebovali prodělat praktický výcvik a složit příslušné skautské zkoušky. A protože byl v té době nejbližší katolický oddíl v Třebíči – rádi se nás ujali. Z tohoto důvodu jsme s nimi měli i společný tábor blízko Nesměři u řeky Oslavy. Zřejmě se konal v létě roku 1936. Každopádně tento tábor můžeme považovat za oficiální první letní stanový tábor 12. oddílu. Dva týdny plné zážitků nejen ze spaní na slamnících, ale i z nočních hlídek, táborových ohňů a výlet do Tasova za P. Jakubem Demlem – významným literátem té doby. Také jsme se družili se skauty z jiného tábora, ke kterým jsme byli pozvaní na táborák. Hodně jsme se od třebíčských skautů naučili.

Víte, kde jsme se scházeli?
1. oddíl měl už stálou klubovnu ve věži Na Baště, kterou měl propůjčenou. Katoličtí skauti se scházeli v malé místnosti vedle kina Charita (dnešní sportoviště).

1938
foto03Na začátku června 1938 se na srazu katolických skautů v Jihlavě udála výjimečná událost. 12. oddíl z Velkého Meziříčí vyprovází A. B. Svojsíka, náčelníka tehdejší organizace Junáka. Setkání s ním se stalo velkým zážitkem a důležitým momentem. Máme původní fotografii z tohoto milého setkání, na snímku je A. B. Svojsík vlevo a prof. Bedřich Krejčí vpravo.

Pro buchty k řeholním bratrům - premonstrátům
Třítýdenní letní tábor se tento rok konal na Vymyšlenu u Nové Říše – na klášterním pozemku, v blízkosti oblíbeného rybníka jednoho z nejvýznamnějších českých básníků vůbec – Otakara Březiny. Měli jsme již vlastní stany s podsadami, skautské kroje a vše, co k tomu patřilo. Tábor jsme stavěli vlastními silami. Premonstráti pekli výborné buchty, a tak jsme pro ně nechodili daleko... Zajímavostí je, že jsme byli tři táborové dny duchovně vedeni premonstráty, neboť jsme navštěvovali jejich duchovní cvičení.

Kulturní akce a služba městu:
Skauti se zapojují do kulturních a společenských akcí, hrají divadlo, pořádají výstavy, natáčejí film, ale angažují se i v dalších svému okolí prospěšných činnostech a službách. Pojďme si je představit:
Skauti hrají divadlo
Skauti se angažovali na společenském životě a snažili se probouzet v lidech odvahu a sebevědomí. Celé týdny nacvičovali divadelní hru s názvem Hrdina Feďka. Hra se tematicky vztahovala k první světové válce a ukazovala epizodu ze života našich legionářů v Rusku. Představení bylo sehráno k dvacetiletému výročí ČSR. Mělo velký úspěch i za hranicemi našeho regionu. A za vydělané peníze skauti pořádali letní tábor v Nové Říši.
Výstava Horácka
V létě tohoto roku se také ve VM konala Výstava Horácka. Zde měli skauti svoji expozici v budově gymnázia. A prodávali tam skautské odznaky.
Filmové natáčení
Mezi ostatními moravskými katolickými oddíly se velkomeziříčští skauti proslavili především svým instruktážním, vzorovým filmem, který natáčel O. Mucha a jmenoval se Ve skautském táboře. Tento film bychom rádi viděli, ale bohužel jej nemáme k dispozici. Budeme rádi za jakoukoliv indicii, která by nás k němu dovedla.
Vykrádání poštovních schránek vyřeší skauti
V tomto období jsme pomohli vyřešit případ tzv. kastlíkářů. Tehdy nás požádal o pomoc přednosta pošty. Vedli jsme hlídky, abychom dopadli vykradače poštovních schránek. Tu úspěšnou vedl bratr Bob. Přímo při činu přistihli jednoho mladíka.
Služba městu
V době mobilizace od konce září do konce října 1938 se skauti zapojili do služby městu, když v rámci obrany skauti ze dvou stanovišť sledovali ve dne v noci bezpečnost města.

Byly to krásné doby. Skaut se rozvíjel a pohlcoval svou činností celé město. Ačkoliv byl rok 1938 pro rozvoj skautingu v našem městě klíčový a úspěšný, v širším spektru má nádech i smutku, neboť se ve městě rozmáhá menší epidemie tyfu. Také předčasně 17. září 1938 umírá klíčová osobnost českého skautu a první náčelník A. B. Svojsík. Navíc se schyluje k válce.
A jak to tak bývá, po dobách krásných a plnohodnotných nastávají roky smutné a prázdné. Roky, které nepostrádají naději, ale naděje je mnohdy jen to jediné, co zbývá. Ale o tom zas příště.

Nazdar!
Skauti VM

zanak

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.