Fotovoltaika míří na přehradu i na ČOV

Mostiste FVESvazek vodovody a kanalizace Žďársko se nezaměřuje jen na vodu, ale myslí i na energetickou soběstačnost. Buduje proto i vlastní fotovolatické elektrárny. Na pěti se už intenzivně pracuje. Dvě budou na území Velkého Meziříčí.


Ta první se realizuje na střeše úpravny vody v Mostištích. Přijde na 5 035 257 korun, z toho dotace činí 2 517 629 korun. Ta druhá pak vzniká v areálu čistírny odpadních vod. Částečně bude na střeše a částečně na zemi. Stát bude 8 272 895 korun, z toho dotace činí 4 136 448 korun.

SVK věří, že se v roce 2024 podaří navýšit výkon FVE o dalších 120,95 kWp. V areálech ČOV Žďár nad Sázavou, ČOV Bystřice nad Pernštejnem a ČOV Velké Meziříčí bude hledat efektivní řešení instalace s ohledem na stav statiky. „SVK Žďársko chce instalací FVE stabilizovat spotřebu elektrické energie při provozování úpraven, čističek odpadních vod a dalších objektů. Pro občany to znamená eliminaci skokového zdražování vodného a stočného" dodává předseda Ing. Zlesák.

-pch-

VM COV_FVE

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.