Tady u nás vládne vrabec

sýkorkaČeská ornitologická společnost už zná výsledky letošního sčítání ptáků na krmítkách. Výsledky konkrétně za Velké Meziříčí nejsou k dispozici, a tak přinášíme výsledky za okres Žďár nad Sázavou.


Na okrese se sčítání ve dnech 5.–7. ledna zúčastnilo 487 dobrovolníků a celkem napočítali 12 373 ptáků. Celostátně zvítězila sýkorka koňadra, ovšem na okrese Žďár nad Sázavou jí sebral první místo vrabec polní. Těch bylo napočítáno 2 144. Koňadra obsadila místo druhé (1 986) a třetí místo pak vrabec domácí (1 577). Je to poprvé v historii počítání, kdy vrabec polní koňadru porazil.

Vrabců polních je oproti loňsku o 42,9 procenta více. I koňadry zaznamenaly nárůst, ale jen o 4,5 procenta. Nárůst počtu je znát u většiny druhů, ubylo ovšem drozdů, brhlíků, sýkorek babek či šoupálků.

Zajímavé je, že dobrovolníci zaznamenali u krmítek třeba i 255 kachen divokých, 24 káňat, 19 poštolek, 14 krahujců či 22 koroptví. Ve dvou případech pak ke krmítku zabloudila labuť, ve čtyřech volavka a jednou se objevil i orel mořský. Celkem raritou je zaznamenaný jeden případ výskytu špačka.

Zima ještě nekončí a přikrmování ptáků samozřejmě pokračuje i nadále. A tak nebude od věci si připomenout, co do krmítka (ne)patří:
- Do krmítka sypeme slunečnici, oves, proso, pšenici a další obiloviny či luštěniny. Kosy a drozdy potěší pár jablek či jeřabin, strakapoudy, brhlíky a sýkory tuková směs.
- Nikdy nekrmíme plesnivým či jinak zkaženým krmivem.
- Nikdy nedáváme kořeněné, solené, uzené či přepálené kuchyňské zbytky.
- Vyhýbáme se i všemu sladkému. Výjimkou je cukr obsažený přímo v ovoci –⁠ nakrájené jablko ano, doslazované rozinky či dokonce sušenky v žádném případě.
- Vhodné potraviny z naší kuchyně jsou např. neslaná vařená rýže a brambory, strouhaná mrkev, vločky, syrové maso nebo lůj.
- Čím rozmanitější potravu v krmítku nabídneme, tím více druhů pozorujeme.
- Nezapomínejme na pítko. I v zimě ptáci potřebují vodu.

-pch-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.