Radnice našla shodu s RWE, plynaři si s ulicí Nad Tratí pospíší

IMG 7904Obyvatelé ulice Nad Tratí by neměli zůstat na podzim bez plynu. Vyplynulo to z výsledků jednání mezi radnicí a firmou RWE, o kterých starosta Radovan Necid obyvatele ulice informoval dopisem.

Přeložka plynového potrubí bude podle dohody probíhat od příštího týdne a bude trvat přibližně měsíc. Po celou dobu stavby přitom v ulici neproběhne žádná odstávka plynu. Plyn nepůjde naopak maximálně pět dnů v posledním týdnu stavby, tedy v polovině září. To budou totiž napojovány nové přípojky k domům. Jakmile bude přeložka hotová, dokončí stavební firma povrch silnice a chodník.

Starosta Radovan Necid se obyvatelům ulice v dopisu za nepříjemnosti omluvil. Podrobně popsal, jak ke zdržení došlo a vysvětlil také, že mělce uložený plyn nebyl v rozporu s předpisy, které v té době (r. 1996) platily.

Zároveň také vyzval majitele nemovitostí, kteří mají sice zřízenou přípojku, ale plyn neodebírají, aby kontaktovali RWE kvůli novým smlouvám.

-red-

_______________________________________________________

Celé znění dopisu obyvatelům ulice Nad Tratí:

Vážení obyvatelé ulice Nad Tratí, vážení spoluobčané,
obracím se na vás s vysvětlením nepříjemné situace, která se nám (a především vám) stala v souvislosti s rekonstrukcí vaší ulice. Chtěl bych vás informovat o průběhu stavby a také se krátce zmínit o novém osvětlení.

Celá rekonstrukce ulice Nad Tratí byla původně plánována do srpna letošního roku. Během ní byly plánovány nejen rekonstrukce silnice a chodníku, ale také některých inženýrských sítí a instalace nového veřejného osvětlení.

Během stavby se ale bohužel ukázalo, že plynové potrubí z roku 1996 bylo uloženo velmi mělce pod povrchem silnice. Tak mělce, že dnešní stavební normy to považují za ohrožující pro životy a majetky lidí v okolí.

To, že je plynové potrubí včetně přípojek (vlastní je společnost RWE), uloženo pouze několik decimetrů pod povrchem, zjistili dělníci až po odkrytí asfaltu. Ihned poté se celá věc začala řešit. Projektant stavby (Ing. Novotný, AQA-CLEAN Jihlava) navrhnul skutečně jednostranné zvýšení silnice v části vozovky. Zdálo se tehdy, že to byla správná úvaha, protože by se tím odstranila nutnost potrubí přeložit, která znamenala výrazné zdržení stavby.

Bohužel se ukázalo, že záměr projektanta je neproveditelný a přeložka nakonec nutná bude. Projektant přijal plnou odpovědnost za to, že svým postupem (byť dobře míněným) zavinil další zdržení stavby. Ihned jsme také zahájili jednání se společností RWE a i když se zpočátku zdálo, že jejich postoj, zejména co se týká nestandardních termínů a nutného urychlení nebude příliš vstřícný, nakonec jsme se na rychlejším postupu dohodli.

Možná pro vás bude zajímavá informace, že jsme se také snažili objektivně zjistit, kdo za celou věc může. Potrubí bylo budováno v roce 1996. Investorem bylo město, stavbu měl na starosti odbor výstavby radnice, prováděcí firmou ATIKA, s.r.o. z Velkého Meziříčí a tehdejší Jihomoravské plynárny pak potrubí převzaly do vlastnictví. Než si ovšem začnete dosazovat konkrétní jména z tehdejší doby, musím na jejich obhajobu zcela vážně připomenout, že tehdejší stavební postupy a normy tuto hloubku a způsob uložení plynu umožnily. Že je to z dnešního pohledu téměř nemožné a jeví se to jako hazard s lidskými životy, je jiná věc. Proto Vám zasílám v příloze část normy na tehdejší uložení inženýrských sítí.

Na včerejším jednání zástupci města, RWE, 1. Žďárské plynařské a vodařské, a.s. a firmy STRABAG dohodli následující postup: firma RWE objedná zmíněnou přeložku plynového potrubí u 1. Žďárské plynařské a STRABAG jí předá staveniště. Práce by měly začít do týdne a budou následně probíhat zhruba měsíc, přičemž během ní nedojde k odstávce plynu. Odstávka proběhne až v souvislosti s připojováním nových přípojek k Vašim nemovitostem v posledním týdnu stavby (tedy v polovině září) a bude trvat do pěti dní. Prováděcí firma vás bude o přesném termínu informovat. Po zhotovení plynového potrubí a přípojek opět nastoupí STRABAG, aby dokončil komunikaci a chodník.

V této souvislosti se objevil ještě jeden problém. Majitelé devíti nemovitostí z vaší ulice nevyužívají svoji plynovou přípojku, ačkoliv byla v minulosti zřízena. Je tedy třeba, aby se urychleně, tedy během tohoto týdne spojili s firmou RWE buď s novou žádostí o připojení, anebo se sdělením, že přípojku nechtějí. Legislativa bez tohoto vyjádření a souhlasu totiž neumožňuje přípojky obnovit. Všechny majitele devět nemovitostí, kterých se to týká, samozřejmě vyzývám, aby neprodleně kontaktovali RWE, opět nechceme celý proces zdržovat. Zároveň tyto majitele nemovitostí upozorňujeme, že pokud přípojku neobnoví (nebude rekonstruována, lépe řečeno zrušena) na dlouhá léta ztratí možnost topit plynem. Životnost kanalizace, vodovodu a komunikace jsou desítky let a do opravených povrchů a sítí se logicky nebude zasahovat.

Uvádím kontakt na pracovníka RWE, který s Vámi projedná obnovu či zrušení plynové přípojky. Je to pan Leoš Neckař, Srázná 26, Jihlava, telefon 723 479 160, e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. . Těmto z Vás, kterých se to týká, zasíláme také žádost a smlouvu o připojení k distribuční soustavě plynu.

Vážení obyvatelé ulice Nad Tratí, celou tu nepříjemnost se vám takto podrobně snažím popsat proto, že upřímně a z celého srdce sdílím Vaše oprávněné rozhořčení nad tím, v jak obtížné situaci jste. Ujišťuji vás, že se ze všech sil snažíme následky tohoto nešťastného souběhu okolností co nejvíce zmírnit. Zároveň vás prosím, abyste přijali naši omluvu, byť je jasné, že radnice tentokrát na této věci nese asi tak nejmenší díl viny.

Vážení obyvatelé ulice Nad Tratí, dovolte mi ještě se krátce dotknout problematiky nového veřejného osvětlení. Zaznamenal jsem několik stížností (a pro objektivitu i některá povzbudivá vyjádření) na intenzitu světla. To je ovšem dnes nijak neověřitelné. Nové LED lampy mají možnost intenzitu osvětlení regulovat a je možné jejich světelný výkon také zvýšit. Jak ale nakonec ulice bude osvětlená, dnes neumíme posoudit. Výkopy a obnažená zemina totiž část světla pohlcují a nemůžeme ani uskutečnit kontrolní měření. Proto vás prosím, abychom hodnocení a případné úpravy nechali společně na dobu, kdy budou práce v ulici ukončeny novými povrchy.

Vážení obyvatelé ulice Nad Tratí, snažíme se vám přinést co nejpodrobnější informace prostřednictvím městského informačního portálu Velkomeziricsko.cz, měsíčníku Velkomeziříčsko a městských webových stránek www.velkemezirici.cz. Prosím Vás o to, abyste tyto zdroje v nejbližších týdnech sledovali, budeme zde zveřejňovat všechny podrobnosti k průběhu stavby i případné změny v termínech a podobně.

Dovolte mi také, abych vám poděkoval za vaši trpělivost a znovu se vám za celou situaci omluvil.

V úctě
Radovan Necid

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.