S vítězem architektonické soutěže se zastupitelé sejdou

VM vizualice_nocniZastupitelé města Velké Meziříčí chtějí s vítězem architektonicko-urbanistické soutěže na úpravu centra jednat dřív, než s ním starosta Radovan Necid podepíše smlouvu. Shodli se na tom jednomyslně při svém jednání v úterý 16. května.

Jednání s architektem Davidem Mikuláškem, který je autorem vítězného návrhu na úpravu Náměstí a přilehlých ulic ve Velkém Meziříčí, má proběhnout do 27. června 2017. Měli by si na něm vyjasnit některé otázky a dle výsledku bude upravena smlouva. Konečné znění smlouvy o dílo s Ing. arch. Davidem Mikuláškem na zpracování projektové dokumentace pro rekonstrukci Náměstí a přilehlých ulic ve Velkém Meziříčí zastupitelé ještě před podpisem schválí.

O průběhu jednacího řízení bez uveřejnění s vítězem architektonické soutěže včera zastupitelstvo jednalo na popud dvanácti zastupitelů, kteří starostu Radovana Necida vyzvali, aby s architektem Mikuláškem nepodepisoval smlouvu o dílo na projektovou dokumentaci. Měli k jeho vítěznému návrhu výhrady, jež na včerejším jednání tlumočil zastupitel Stanislav Rosa. Podle něj vítězný návrh neřeší některé body, které byly v zadání. „Návrh neřeší trhy, vánoční strom, letní zahrádky jen velmi málo,“ uvedl S. Rosa a dodal, že mnohem závažnější chybou je podle něj značně omezený počet parkovacích míst, zprůjezdnění ulice Kostelní z Novosadů či vyústění ulice Radnické do okružní křižovatky na Třebíčské. „To je nereálné,“ podotkl.

Sekretář soutěže Petr Velička zastupitelům připomněl, že podpisem smlouvy s vítězem soutěže, jehož vybrala odborná porota z řad renomovaných architektů, město získá partnera pro další jednání. „Vítězný návrh není nedotknutelný a neměnný,“ podotkl Velička. Naopak, v rámci projekční přípravy zastupitelé s partnerem – architektem – diskutují konkrétní požadavky, které on aktualizuje v dokumentaci. Každou novou fázi zastupitelé přijmou a teprve pak vyzvou architekta k pokračování.

„Návrh, který porota jednomyslně vybrala, je jeden z nejkvalitnějších, které se objevily v soutěžích o veřejný prostor,“ zdůraznil jeden z členů odborné poroty, architekt Vladimír Sitta s tím, že porota v něm shledala nejen možnost dalších vstupů a změn, ale také v něm našla návrh, který nejlépe uchovává paměť místa. Jako jediný totiž zachovává ve středu náměstí lípy.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.