Nemocnice v Mostištích otevírá oddělení následné intenzivní péče

IMG 4623Nemocnice sv. Zdislavy v Mostištích dnes otevírá nové oddělení následné intenzivní péče (NIP). K dispozici má osmnáct monitorovaných lůžek pro pacienty, kteří jsou stabilizovaní, ale dosud jsou závislí na podpoře základních životních funkcí. V celém Kraji Vysočina je tak nyní celkem 24 lůžek následné intenzivní péče.

Oddělení následné intenzivní péče v mostišťské nemocnici splňuje ty nejpřísnější evropské normy. „Je určeno pacientům například po rozsáhlých poraněních hlavy, páteře, míchy, po rozsáhlých neurochirurgických či kardiochirurgických výkonech, po vážných cévních mozkových příhodách nebo s vážným chronickým plicním onemocněním,“ uvádí lékařský ředitel Nemocnice sv. Zdislavy Mostiště Igor Šimoník s tím, že základním kritériem pro přijetí pacienta je jeho relativně stabilizovaný stav, ale zároveň nutná podpora alespoň jedné základní životní funkce, především dechu. Pacienti jsou tedy většinou napojeni na umělou plicní ventilaci.

„Z hlediska kvality péče o pacienty je NIP obrovským pokrokem. Zaměříme se na odpojení pacienta od ventilátorů a jeho zmobilizování. Naším cílem je, aby se tito lidé vrátili do kvalitního života,“ říká primář jednotky intenzivní a resuscitační péče a NIP Jiří Bonaventura a dodává, že v Mostištích už téměř rok šest takových lůžek funguje. Náklady na péči o pacienta jsou zde ve srovnání s jednotkami intenzivní péče či anesteziologicko-resuscitačními daleko nižší, asi třetinové.

Na oddělení NIP si pacienti pobydou v průměru tři měsíce. Mají k dispozici lůžka, která jsou všechna plně polohovatelná s antidekubitní matrací pro prevenci a podporu léčby proleženin. Každé je vybavené vlastním ventilátorem, monitorováním základních životních funkcí, infuzními pumpami, odsávačkami. Na oddělení jsou k dispozici motomedy pro rehabilitaci pacientů.

Z NIP mohou pokračovat v léčbě na oddělení dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče (DIOP). V Mostištích v krátké době dvanáct takových lůžek přibude. Dále mohou být přesunuti na standardní oddělení neurologie, interny nebo LDN. „A v ideálním případě, pokud to lze, domů. Pacienti totiž doma jen rozkvetou,“ dodává Jiří Bonaventura.

„Pacient, který úspěšně projde léčbou na NIP, ji opouští ve stavu, kdy není závislý na podpoře základních životních funkcí a přitom je v ideálním případě schopen se o sebe v základních životních potřebách postarat,“ uzavírá Igor Šimoník.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.