Návštěvníci budou moci obdivovat unikátní fresky

DSCN4210Na velkomeziříčském zámku bude po náročném restaurování zpřístupněn sál s výjimečnou freskovou výzdobou. Nejstarší malby se datují před rok 1300.

Návštěvníkům se rytířský sál otevře v sobotu 1. července, přístupný bude stejně jako ostatní expozice do konce října. Prohlídky budou vedeny průvodcem, který návštěvníkům poskytne odborný výklad, přičemž maximální počet osob v jedné skupině bude patnáct.

Sál se nachází v jihovýchodní části přízemí a řadí se k pozůstatku románského hradu, který je součástí dnešní budovy zámku. Sál by zřejmě jakousi společenskou místností, ve které se prolínal světský život se základními duchovními hodnotami reprezentovanými malbami křesťanských mučedníků.

Kamenný hrad byl ve Velkém Meziříčí postaven již na konci druhé čtvrtiny 13. století, což bylo v té době výsadou pouze zeměpána. Svědčí to tedy o významném postavení pánů z Meziříčí. V textu se nenachází žádné zmínky o zadavateli či zhotoviteli, ale dle časového období byl objednavatelem zřejmě právě zástupce rodu pánů z Meziříčí.

Na východní stěně byla odkryta malba znázorňující souboj černého rytíře a rytíře z Meziříčí, který nese štít s erbem pánů z Meziříčí. Erb je již v barevné kombinaci červené a bílé, jak jej má ve znaku město. Tento rytířský souboj je datován již před rokem 1300. V levé části této stěny byla ještě objevena o něco mladší malba Golgoty.

Část severní stěny zdobí přes tři metry vysoká socha svatého Kryštofa.

Unikátní objev

Na západní stěně byla odkryta figurální malba s průvodním latinským textem popisující život a smrt svaté Markéty ze Zlaté legendy. Zcela nahoře byl odkryt rozsáhlý text čítající sedmnáct řádků.

„Dané dílo můžeme považovat za unikát na poli české epigrafiky, neboť nápisové paralely ke svým literárním protějškům zaznamenáváme zhruba od doby husitské, a to zejména v sakrálním prostředí,“ vysvětlila Martina Kvardová z brněnské Masarykovy univerzity.

Při odkryvu latinského textu pracovali restaurátoři pouze s ostrým skalpelem a denně se při práci posunovali zhruba o dva decimetry čtvereční. Během odkrývání byly také průběžně injektovány trhliny a dutiny ve zdivu, upevňovány okraje poškození a také předběžně fixovány barevné vrstvy, aby nedošlo k jejich poškození.

Ačkoli se jedná o vysoce odbornou činnost, restaurátoři při své práci používali i běžné nástroje jako je zednické nářadí, zubařské nástroje, injekční stříkačky, štětce či vatové tyčinky.

„Vzhledem ke své zachovalosti a kráse provedení je dílo bezpochyby velkým obohacením našeho kulturního dědictví,“ poznamenala restaurátorka Kateřina Knorová s tím, že při postupném velmi pomalém mechanickém snímání vápenných liček pomocí skalpelů a tyčinek ze skelného vlákna dospěli k úplnému dočištění figurálních výjevů a doprovodného textu západní stěny po čtyřech měsících.

Otevírací doba

Otevírací doba sálu s freskami je shodná s otevírací dobou muzea

květen, září, říjen: denně kromě pondělí od 9 do 12 a od 13 do 16 hodin

červen: denně kromě pondělí od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin

červenec, srpen: denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin

Vstupné:

dospělí 50 Kč

děti       25 Kč

senioři  30 Kč 

-muz-

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.