Doprava ve městě je složitá, zatím ale bez vážné nehody

objizdka dalniceŘidiči dopravu ve městě zatím zvládají, stěžují si zejména na komplikace na dálnici. Ta slouží jako objízdná trasa pro Velké Meziříčí a průjezd zde je tedy bez poplatku. Po dvou týdnech od zahájení uzavírky silnice 602 kvůli výměně mostu u pošty to uvedl starosta Radovan Necid.

Pro osobní auta je dálnice bez poplatku ve směru na Prahu mezi exity Velké Meziříčí-východ a Měřín. Ve směru na Brno pak řidiči nemusí mít dálniční známku mezi exity Velké Meziříčí-západ a Velké Meziříčí-východ.

Nákladní auta to mají o trochu složitější. Mýto i na této objížďce je jim registrováno, ovšem mohou si u provozovatele systému požádat o jeho vrácení.

"V souladu s ustanovením § 24 odst. 6 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, je vlastník komunikace, po níž je vedena objížďka, povinen strpět bezúplatně provoz převedený na ni z uzavřené pozemní komunikace. V našem případě byla objízdná trasa po dálnici D1 stanovena, jedná se tedy o objízdnou trasu jejíž užití je bezúplatné," potvrdil bezplatné užití dálnice vedoucí velkomeziříčského odboru dopravy Petr Pospíchal.

Provoz v samotném Velkém Meziříčí zatím řidiči zvládají. Hustotu dopravy ovšem zatěžuje každá sebemenší komplikace právě na dálnici. Zatím se však i kolony ve městě obešly bez vážnější nehody. "Chci všem našim obyvatelům poděkovat za ohleduplnost a trpělivost s jakou k celé věci přistoupili," řekl starosta Radovan Necid s tím, že v tomto týdnu zaznamenal i stížnosti na nepřítomnost pracovníků na stavbě mostu. "Zde je ovšem třeba neustále připomínat, že jde o stavbu kraje, kterou provádí rakouská firma. Samozřejmě, že se snažím s firmou komunikovat, ale veškeré dotazy a stížnosti je třeba směřovat především na krajský úřad. Naše velkomeziříčská radnice podněty občanů samozřejmě nezahodí, ale vždy se stejně musíme dotazovat kraje i zhotovitele," vysvětlil Necid.

Starosta také v této souvislosti uvedl nejnovější příklad. "Anonymní stěžovatel tvrdil, že na stavbě neprobíhaly práce v neděli a v pondělí tohoto týdne. Tuto informaci stavbyvedoucí potvrdil, ovšem s tím, že v neděli neprobíhaly práce odpoledne, a to záměrně, aby si obyvatelé města od hluku těžké techniky a sbíječek alespoň v neděli odpoledne odpočinuli. V pondělí pak byly práce zastaveny také odpoledne, a to proto, že se pracovníkům podařilo dokončit plánovanou práci a novou nemohli začít, protože technika na ni podle harmonogramu přijela až druhý den," popsal Radovan Necid a uzavřel: "Zhotovitel má každý týden vypracovaný harmonogram práce, včetně počtu pracovníků a techniky pro každý den a je na stavebním dozoru a kraji, aby tento postup kontrolovali."  

-kid-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.