Ředitelé navrhují využití luteránského gymnázia

DSC03599Do začátku září mají ředitelé vybraných městských organizací navrhnout městu možné způsoby využití bývalého luteránského gymnázia. Po prohlídce historické budovy to ředitelům uložila městská rada.

Luteránské gymnázium si v doprovodu majitelů prošli radní spolu s ředitelkou muzea Irenou Tronečkovou, ředitelkou knihovny Ivanou Vaňkovou, ředitelem ZUŠ Martinem Karáskem a ředitelem Jupiter clubu Milanem Dufkem. Seznámili se nejen se samotným stavem stavby, ale i s vnitřními prostory.

Luteránské gymnázium totiž před prázdninami nabídli majitelé městu za 21 milionů korun. Městská rada se nabídkou zabývala s tím, že by historický objekt mohly využít právě městské kulturní organizace.  "V našem dlouhodobém strategickém dokumentu Koncepce podpory kultury je dokonce tato koupě uvedena jako žádoucí. Já osobně ji plně podporuji," řekl starosta Radovan Necid.

Renesanční palác nechala roku 1578 postavit na místě dvou starších měšťanských domů Alena Berková-Meziříčská z Lomnice. Jejími staviteli byli vlašští řemeslníci, za vzor si vzali severoitalské paláce. Stavba byla určena pro nově založenou latinskou luteránskou akademii, školu, která protestantské mládeži poskytovala vzdělání na úrovni nižších ročníků university.

Škola byla zrušena roku 1602, poté sloužila její část jako modlitebna místní luteránské komunity. V polovině 17. století zde zřídil Rudolf z Kounic panský pivovar. Ten zde fungoval až do roku 1949. Po roce 1989 budovu získali původní majitelé v restituci zpět. Od 60. let dvacátého století zde sídlila základní umělecká škola a městská knihovna. Město ale obě instituce z historické budovy odstěhovalo (ZUŠ v r. 2001 a knihovnu v r. 2004) a od té doby nemá palác využití pro celou plochu.

-kid-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.