Soud městu nařídil vyhlásit referendum o náměstí

zastupitelstvo referendum_jednaniKromě volby poslanců budou lidé ve Velkém Meziříčí 20. a 21. října rozhodovat v referendu o budoucí podobě náměstí. Krajský soud v Brně vyhlášení referenda městu nařídil.

„Souhlasíte s tím, aby město Velké Meziříčí udělalo veškeré možné kroky k zahájení projektové přípravy obnovy Náměstí a přilehlých ulic ve Velkém Meziříčí dle vítězného návrhu jednokolové projektové architektonicko-urbanistické soutěže vyhlášené dne 7. 4. 2016 městem Velké Meziříčí?“ To je přesné znění otázky, o které budou obyvatelé města a místních částí hlasovat.

O rozhodnutí vyhlásit referendum o úpravě náměstí požádala krajský soud občanská iniciativa Za Náměstí VM. Ta v létě shromáždila potřebný počet podpisů (1888) pod návrh na vyhlášení referenda pro městské zastupitelstvo. Zastupitelstvo na svém zasedání 5. září referendum nevyhlásilo, když pro bylo deset zastupitelů, jeden proti a jedenáct se zdrželo hlasování. Občanská iniciativa se pak obrátila na soud, který podle dnešního rozhodnutí referendum na termín parlamentních voleb vyhlásil.

„Možnost občanů vyjádřit se formou místního referenda k otázkám rozvoje své obce, pod který navržená otázka nepochybně spadá, představuje jejich ústavně zaručené politické právo a za splnění zákonných podmínek mají občané na vyhlášení místního referenda právní nárok,“ uvedl v rozhodnutí předseda senátu David Raus. „Vyhlášení referenda v nyní posuzované věci není v rozporu s § 7 písm. d) ani písm. e) zákona o místním referendu, čehož se někteří zastupitelé údajně obávali; otázka položená v místním referendu ani případné rozhodnutí v místním referendu podle zdejšího soudu nejsou v rozporu s právními předpisy ani se nejedná o případ, kdy se o položené otázce rozhoduje ve zvláštním řízení,“ doplnil David Raus.

Zmocněnec iniciativy Za Náměstí VM Tomáš Bílek podle svých slov rozhodnutí soudu vítá. „Mám radost, a to i z rychlosti samotného řízení,“ řekl Bílek.

„Zajímá mě odůvodnění soudu, které si nejprve přečtu. Potom zvážím další kroky,“ řekl k dnešnímu rozhodnutí soudu Velkomeziříčsku zastupitel Stanislav Rosa.

Proti dnešnímu rozhodnutí krajského soudu je možné podat do dvou týdnů kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Vyhlášení referenda soudem ve Velkém Meziříčí předcházela architektonická soutěž na úpravu centra města. Ta skončila v červenci roku 2016. Vítězný návrh soutěže brněnského architekta D. Mikuláška a jeho týmu zastupitelstvo ale v červnu 2017 odmítlo a zároveň odmítlo i návrh starosty Radovana Necida na vyhlášení místního referenda o tomto návrhu.

Zhruba o měsíc později pak vznikla občanská iniciativa Za Náměstí VM, která začala shromažďovat podpisy pod návrh na vyhlášení referenda.

Martina Strnadová

Rozhodnutí soudu ke stažení zde:
pdfreferendum_soud_usneseni.pdf

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.