O partnerství s Meziříčím a Tisnem má zájem i italské Caravaggio

Tisno webZářijová cesta zástupců Velkého Meziříčí do partnerského chorvatského města Tisno měla dva cíle – velkou výměnu zkušeností s ukázkou místní zájmové tvorby spolků a oficiální jednání mezi představiteli měst o dalším směřování spolupráce.

Velkomeziříčsku to řekl Josef Komínek, který se jako tehdejší místostarosta cesty zúčastnil. Spolu s ním Velké Meziříčí oficiálně zastupovali tehdejší radní Jiří Michlíček a Vincenc Záviška. „Zájmem Velkého Meziříčí je ve spolupráci pokračovat a zajistit finanční zdroje na její další rozvoj,“ uvedl Komínek.

Kromě jednání s tisenskou radnicí zastupovanou mimo jiné i starostou Ivanem Klarinem, se tentokrát představitelé Velkého Meziříčí oficiálně sešli i se zástupci italského města Caravaggio. „Dohodli jsme se rámcově na obecném zájmu o trojstrannou spolupráci. Italy nadchlo, jak rychle se mezi Meziříčím a Tisnem rozvinula intenzivní spolupráce, která je oboustranně prospěšná zejména pro obyvatele obou měst, a jednoduše mají zájem se přidat,“ řekl Jiří Michlíček.

Dnešní starosta Josef Komínek také podtrhl, že na navázání a rozvoji spolupráce s Chorvaty má největší podíl právě Jiří Michlíček. „Byl bych rád, kdyby Jirka v práci na spolupráci s Chorvaty pokračoval,“ řekl starosta Komínek. S nápadem na partnerství mezi Tisnem a Velkým Meziříčím přišel Jiří Michlíček v roce 2011. Do Tisna totiž (stejně jako řada dalších velkomeziříčských občanů), jezdí už dvacet let na letní rodinnou dovolenou a navázal tam mnohá přátelství. „V roce 2011 jsem jako tehdejší nový radní města právě o své dovolené navštívil tisenskou radnici, abych se na jejich názor na možné partnerství zeptal. Odezva byla kladná, a proto jsme se do Tisna na konci sezóny vypravili spolu s dalšími radními a starostou Radovanem Necidem na oficiální návštěvu,“ vypráví Michlíček a dodává: „Zdůrazňuji, a to opakovaně a hodně nahlas, že jsme každou cestu do Tisna po celých šest let hradili vždy ze svého, chorvatská strana nám zpravidla pouze poskytla ubytování.“

O rok později, v roce 2012, podepsali starosta Radovan Necid a místostarosta Miljenko Meštrov partnerskou smlouvu obou měst. Na jejím základě pak v zimě přijely chorvatské děti ze sportovních oddílů na lyžařský pobyt a naopak děti ze ZUŠ Velké Meziříčí pak v září 2012 jely do Chorvatska na sérii vystoupení. Spolupráce se pak v dalších letech rozšířila na vzájemné pobyty volejbalistů, hasičů, pěveckých sborů, ale i například pracovníků muzea, kulturního zařízení či knihovny. Jejím vrcholem pak byla letošní únorová velká výprava několika desítek zástupců chorvatských spolků do Velkého Meziříčí. „Tehdy se poprvé povedlo zásluhou Josefa Švece ze správního odboru radnice sehnat na naši spolupráci evropské peníze. To umožnilo uspořádat větší akci, v jejímž rámci lidé mohli vidět i závěrečný galavečer s ukázkami chorvatské muziky, rukodělných prací i gastronomie,“ řekl Jiří Michlíček.

Letošní zářijová výprava pak byla evropsky financovanou reciprocitou - Spolek žen, orchestr ZUŠ a folklórní soubor Horáčan vezly k Jadranu obdobný průřez tradiční i novodobou lidovou tvorbou našeho regionu. Šlo o zatím největší akci, kterou se v rámci partnerství s Tisnem podařilo uskutečnit.

Petros Martakidis

 

Pětileté partnerství s Chorvaty v čase

červenec 2011

První neoficiální setkání Jiřího Michlíčka s místostarostou Tisna Miljenkem Meštrovem. Schůzku inicioval Dušan Tabori.

podzim 2011

informace J. Michlíčka městské radě o zájmu ze strany Tisna navázat partnerství. Usnesení rady o dohodě s chorvatskou stranou na termínu setkání.

16. leden 2012

První setkání a podepsání protokolu o vzájemné spolupráci mezi Tisnem a Velkým Meziříčím (v rámci návštěvy Chorvatů ve Velkém Meziříčí).

30. květen - 3. červen 2012

Návštěva představitelů V. Meziříčí v Tisnu. Dohoda o koncertech dětí ze ZUŠ v Tisnu.

září 2012

Cesta žáků ZUŠ do Tisna.

květen 2014

U vjezdu do Tisna umístěna informační tabule se jménem našeho města.

červen 2014

Odjel do Tisna pěvecký soubor Harmonie a uskutečnil na ostrově Murter několik vystoupení.

září 2014

Velké Meziříčí navštívil Karlo Klarin, učitel a milovník českého jazyka. Kromě návštěvy historických slavností absolvoval setkání s učiteli ZŠ.

leden 2015

Návštěva mladých tisenských basketbalistů ve VM.

leden 2016

Návštěva tisenských žáků ve VM.

23. - 29. červen 2016

Návštěva mladých velkomeziříčských volejbalistů v Tisnu.

6. - 12. únor 2017

Pobyt tisenských hudebníků, národopisného tanečního souboru, sportovců a pracovnic knihovny a informačního centra ve Velkém Meziříčí. Hrazeno z EU.

září 2017

Pobyt orchestru velkomeziříčské ZUŠ, národopisného souboru Horáčan a Svazu žen v Tisnu (celkem 55 členů výpravy). Hrazeno z EU.

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.