Važme si svobody, zaznělo 17. listopadu na náměstí

IMG 1135Čtyři desítky lidí přišly oslavit demokracii a připomenout si ideály 17. listopadu 1989 k lípě Svobody na velkomeziříčském náměstí.

Akci v Den boje za svobodu a demokracii (1939, 1989) uspořádala občanská iniciativa Za Náměstí VM. Setkání proběhlo jako součást celorepublikového Festivalu svobody.

Lidé si nejprve na hřbitově na Moráni připomněli odkaz starosty Karla Rosendorfa st., jenž vedl Velké Meziříčí v letech 1915–1931. „Připomeňme si také jeho ideály, které se pojí s našimi. Všichni chceme žít v demokratické zemi a vážíme si svobody slova,“ uvedla Ivana Bíbrová u bývalého hrobu jeho rodiny. Karel Rosendorf stál u zrodu týdeníku Velkomeziříčsko v roce 1919 a v témže roce byl i u zasazení lípy Svobody na náměstí, kam se průvod z Moráně přesunul.

„Lípa, kterou jsme právě zasadili do té těžké půdy na našem náměstí, má býti nám i potomkům našim živým památníkem velikých událostí, které jsme v posledním roce prožili, má však pro nás býti zároveň symbolem toho vzácného pokladu, kterého jsme si bezpříkladnými oběťmi vybojovali – svobody naší politické i národní,“ citoval Petr Velička slova Karla Rosendorfa, jež pronesl při sázení stromu 1. května 1919.

„Važme si svobody,“ vyzvala Jiřina Kácalová poté, co vzpomněla na roky 1939, 1967–8 v historii českého národa. Závěrem lidé k lípě Svobody položili květiny, zapálili svíčky a zazpívali státní hymnu.

Pořadatelé vyjádřili přání, aby se oslava demokracie 17. listopadu stala ve Velkém Meziříčí tradicí.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.