Výkupy pozemků pro obchvat jsou u konce

IMG 7721-1539-800-600-80Zbývají poslední čtyři pozemky a šest garáží k výkupu pro dostavbu poslední etapy obchvatu Velkého Meziříčí, která zahrnuje přemostění Františkova a napojení na dálnici D1. Pro jejich majitele je nejvýhodnější dohoda s městem. Vyvlastněním přijdou o část peněz.

Město ještě teď před Vánoci dojednalo s několika majiteli zbývajících pozemků a garáží, které leží v místě budoucího obchvatu města, prodej nebo směnu a zastupitelé ji schválili. „Nyní máme devadesát pět procent pozemků vykoupeno,“ uvedl starosta Josef Komínek.

S majiteli posledních čtyř pozemků a šesti garáží se dosud dohodnout nepodařilo. Pravděpodobně poslední možnost, aby zastupitelé schválili výkup nebo směnu, je v únoru příštího roku. „Pak bude věc předána Kraji Vysočina, budoucímu investorovi, a dojde k vyvlastňování,“ informoval vedoucí stavebního odboru Antonín Kozina. „Ti majitelé, kteří jsou stále proti a nerozhodnuti, odkládáním dohody s městem sami sobě snižují cenu, kterou nyní mohou za pozemky nebo garáže dostat,“ připomněl Kozina. Město totiž majitelům nyní nabízí dvacet procent navíc k odhadní ceně. Pokud majitelé přehodnotí svůj postoj až v době, kdy už bude vyvlastňovací řízení spuštěno, dostanou podle zákona navíc maximálně patnáct procent. A v případě, že si to nerozmyslí vůbec a k vyvlastnění dojde, dostanou pouze úřední cenu. Připraví se tak o dvacet i těch případných patnáct procent navíc. „Rozhodně nedosáhnou toho, že by tomu zabránili. Ve finále stejně o svůj majetek přijdou,“ zdůraznil Kozina a doporučil majitelům dohodu s městem, které jim nabízí cenu nejvyšší.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.