Odmítnutí Mikuláška šetří antimonopolní úřad

199898-OYMOTY-995Antimonopolní úřad zkoumá postup města při odmítnutí vítěze architektonické soutěže o úpravu centra Velkého Meziříčí. Velkomeziříčsku to potvrdil mluvčí úřadu.

„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájil správní řízení o přezkoumání úkonů zadavatele - města Velké Meziříčí - učiněných při zadávání veřejné zakázky Projektová dokumentace na rekonstrukci náměstí a přilehlých ulic ve Velkém Meziříčí,“ stojí v oficiálním oznámení o zahájení správního řízení.

„Podnět k přezkoumání dostal ÚOHS před Vánoci. Správní řízení může trvat šedesát dní od doby, kdy úřad obdrží příslušnou dokumentaci,“ informoval mluvčí ÚOHS Martin Švanda. Potřebné materiály má město úřadu dodat do pátku.

„Budeme čekat na výsledek šetření, a do té doby nemůžeme nic dělat,“ vyjádřil se k tomu starosta Josef Komínek.

Návrh na přezkoumání postupu zadavatele podal architekt David Mikulášek, který zvítězil v architektonicko-urbanistické soutěži na úpravu centra Velkého Meziříčí, avšak zastupitelé rozhodli o podpisu smlouvy na vypracování projektové dokumentace s druhým v pořadí, a to s architektem Miroslavem Cikánem.

Architekt Mikulášek nejprve podal dle zákona námitku proti postupu zadavatele na město Velké Meziříčí. „Avšak zadavatel se s mojí námitkou nevypořádal, a proto jsem byl nucen podat návrh k přezkoumání na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže,“ sdělil architekt Mikulášek.

Politický klub To pravé Meziříčí podal obdobný podnět k přezkoumání na ÚOHS také. „Dlouhodobě jsme v zastupitelstvu upozorňovali na to, že jde o veřejnou zakázku a nebylo řádně zdůvodněno rozhodnutí zastupitelů, proč má být podepsána smlouva s druhým v pořadí a nikoli s vítězem architektonické soutěže. Zdůrazňuji, že úřad neprošetřuje architektonickou soutěž jako takovou, ale postup většiny zastupitelů,“ řekl zastupitel Radovan Necid.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.