Zemřel sochař Josef Klimeš, rodák z Měřína, absolvent zdejšího gymnázia

foto uvod_1V pátek 12. ledna zemřel v Praze náhle, tři dny před svými devadesátými narozeninami český akademický sochař Josef Klimeš, rodák z Měřína, absolvent velkomeziříčského gymnázia.

Josef Klimeš se narodil 15. ledna 1928 v Měříně. Od roku 1939 studoval na Reálném gymnáziu Velké Meziříčí, kde v roce 1947 maturoval. Následně se nechal zapsat na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, obor Dějiny umění a estetika. V roce 1949 byl přijat na Akademii výtvarného umění do ateliéru Jana Laudy. Absolvoval u něho v roce 1954 a působil jako sochař na volné noze. V roce 1956 byl profesorem Laudou vyzván k účasti na práci pro československý pavilon na EXPO 58 v Bruselu. Pro vstupní halu československého pavilonu vytvořil plastiku „Každý má právo na vzdělání“, za kterou získal ocenění Grand Prix.

Snímek 002Akademický sochař Josef Klimeš patří k významným absolventům našeho gymnázia a je velkou uměleckou osobností, na kterou může být rodná Vysočina právem hrdá. Svědčí o tom nespočet samostatných výstav, které má na svém kontě, a spoluúčast na dalších v České republice i v zahraničí. Z nepřeberného množství jeho děl si dovolím připomenout hlavu padlého bojovníka, památník zastřeleným v poslední dny války ve Velkém Meziříčí (1965), pomník obětem obou světových válek pro Žirovnici (1965), nebo Duši bludných kamenů, zpracovanou pro rodný Měřín (2001). Jeho bronzová socha Pohár byla v roce 1990 vybrána jako dar papeži Janu Pavlu II. při jeho první návštěvě Prahy. Ve čtvrtek 24. října 2013 byl akademický sochař Josef Klimeš mezi deseti laureáty, kteří obdrželi z rukou hejtmana Kraje Vysočina kamennou medaili, nejvyšší ocenění, které kraj uděluje mimořádným osobnostem.

Jiřina Kácalová

Náměstí VM-podzim_2011__06_2

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.