V základech pomníku byly objeveny schránky s odkazem předků

IMG 3145_copyV pomníku obětem světové války na Lipnici ve Velkém Meziříčí se našly schránky s pergamenem, hlínou z bojišť, destičkami se jmény padlých a dobovými mincemi, jež tam vložili naši předci při stavbě pomníku.

Pomník byl odhalen 28. října 1933. O schránkách, které se měly nacházet v jeho základech, existoval záznam. Ale přesné místo jejich uložení známo nebylo. „Uprostřed mezi sloupy pomníku byla ohraničená pískovcová deska, která naznačovala, že pod ní by mohl být otvor a jím vloženy zmiňované předměty,“ popsal začátek hledání vedoucí odboru školství Pavel Stupka. Kameník tedy desku vyřízl a odstranil, avšak pod ní našel silnou vrstvu betonu. Vypadalo to, že hledání je na špatné cestě. Teprve až po vrtání do hloubky více než třiceti centimetrů se zjistilo, že nějaká dutina překrytá dřevěnými deskami v základech skutečně je. Až na třetí pokus se ji podařilo otevřít a z vody vytáhnout hledané věci. Byly to celkem tři plechové schránky se zeminou z bojišť, kde umírali čsl. legionáři – Zborov, Terrone a Doss Alto. Další schránka obsahovala čtyři olověné destičky se jmény padlých. „Tenkrát těch jmen padlých dali dohromady 144, víc už nezjistili,“ upřesnila historička Marie Ripperová. Mezi tabulkami byly vloženy dobové mince. „Je tu i jedna zlatá, kterou věnoval tehdejší ředitel spořitelny,“ dodala M. Ripperová. V poslední, dlouhé schránce byl smotaný pergamen se zápisem o vzniku pomníku a nejspíš i o tehdejším životě ve městě. „Ten je v současné době v péči restaurátorů, kteří se jej pokoušejí ošetřit tak, aby text šel přečíst,“ popsal Pavel Stupka. Voda v základech totiž vnikla do všech schránek, takže pergamen i kovové předměty poškodila. Mezi plechovými schránkami byla objevena ještě malá skleněná lahvička se zavoskovanou zátkou. Ovšem ta byla zpola rozpadlá, takže smotek papíru uvnitř byl vodou zcela zničen.

Mince i destičky jsou již vyčištěny, ošetřeny a budou vráceny po obnově pomníku zpět na své původní místo. „Pergamen bude nejspíš uložen v muzeu a rada města rozhodne o novém textu, který bude do základů vložen spolu se současnými mincemi,“ dodává Stupka.

Město pomník obětem války obnoví do původního stavu. Na stranu od gymnázia vrátí bronzový reliéf s hlavou legionáře. Ten musí nechat znovu vyrobit, neboť původní se nenašel. Na spodní stranu od řeky bude přemístěn stylizovaný kříž s nápisem Padlým 1914–1919. Slavnostní odhalení pomníku spolu s vysazením lípy proběhne 28. října 2018 při příležitosti 100. výročí založení Československé republiky.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.