Freestylista Jakub Hejl zvládl s kolem výjimečný trik

hejl jakubFreestylistovi Jakubu Hejlovi z Velkého Meziříčí se podařil výjimečný kousek. Na horském kole odjel trik, který zvládl oficiálně nejspíš jako první na světě. Jeho let vzduchem je zachycen na videu.

„To, zda jsem skutečně první na světě, kdo zvládl trik 360 double tailwhip to barspin, mám ověřené na devadesát devět procent. Psali jsme na světovou organizaci freestylu, kde nám to potvrdili. Ověřovali jsme to ještě všude možně. Vím, že se o trik pokoušelo víc lidí, ale nedali ho,“ říká Jakub Hejl a dodává, že trik se mu podařil v tomto roce na Fajtově kopci, kde trénuje.

Dvacetiletý freestylista Jakub Hejl točil své video celý rok. Předvádí v něm všechny své dovednosti na kole, na němž začal skákat z patníku na patník mezi paneláky už jako malý kluk. Nyní na kole jezdí šestým rokem, ale naplno se freestylu věnuje 3–4 roky.

„I když to bylo opravdu mnohdy těžké, přesto jsem vždy vydržel a dělal to, co mě baví. I díky tomu jsem si letos splnil svůj sen. Zvládl jsem trik, který je dost náročný na hlavu. Je na něj málo času a vše musím stihnout strašně rychle,“ popisuje Jakub a připojuje svoje poděkování rodičům: „Za to, že mají nervy se na mě koukat, že mi vždycky věřili a podporovali moje sny, ať už byly jakkoliv bláznivé.“ Jeho další poděkování patří přátelům, blízkým a také sponzorům, bez jejichž materiální podpory by si Jakub své sny plnil jen těžko.

A jak vlastně trik „360 double tailwhip to barspin“ vypadá? Pro laika ho lze popsat jen velmi těžko – jezdec se společně s kolem točí 360 stupňů kolem své osy. Přitom rozkopává kolo a rukama je dvakrát otočí samostatně zase kolem jeho osy. Poté kolo chytí, srovná a začíná roztáčet řídítka kolem své osy. Teprve potom následuje dopad jezdce i s kolem. Trik je na videu v čase 2:24.

Martina Strnadová

Více o Jakubovi najdete ZDE.

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.