Zastupitelé si neschválili navýšení odměn

IMG 6597Zastupitelé si neschválili navýšení odměny za výkon funkce neuvolněného člena zastupitelstva města.

Navýšení odměny za výkon funkce neuvolněných členů zastupitelstva města navrhl klub Společně VM. Pro řadového zastupitele z 600 Kč na 1.500 Kč za měsíc, pro radního z 2.600 Kč na 3.500 Kč za měsíc, pro předsedu výboru zastupitelstva nebo komise rady z 900 Kč na 1.800 Kč za měsíc a pro člena výboru zastupitelstva nebo komise rady z 600 Kč na 1.500 Kč za měsíc. Stávající odměny si zastupitelé schválili na ustavujícím zasedání zastupitelstva v říjnu. Nové odměny by navýšily celkovou částku o 247.212 korun.

Josef Prokop (Společně VM) vysvětlil důvody návrhu na zvýšení odměn tím, že práce zastupitele je zodpovědná, a to i trestněprávně. „Námi navržená částka je funkci zastupitele přiměřená,“ uvedl Prokop. „Já budu tuhle funkci vykonávat klidně i zadarmo. Beru ji jako prestižní záležitost. Nevím, proč bych si měl po dvou měsících odměnu nadstandardně zvyšovat,“ namítl Pavel Blažek (ČSSD).

„Já osobně s tím mám morální problém. Je to divný postup, po dvou měsících něco měnit. Veřejnost to bude jistě komentovat i s ohledem na celkovou částku, která bude muset být promítnuta do rozpočtu,“ dodal František Smažil (ANO 2011). Ivana Bíbrová (Společně VM) podotkla, že odměnu využije například k právním analýzám apod. pro odbornější rozhodování v zastupitelstvu.

„Teď asi není ta pravá chvíle to řešit, ale určitě tato otázka musí v zastupitelstvu v budoucnu zaznít, protože stávající odměna opravdu není vysoká. Doporučil bych, aby k navýšení odměn zastupitelů došlo,“ uzavřel starosta Josef Komínek (ČSSD).

Pro navýšení odměn neuvolněným členům zastupitelstva bylo sedm hlasujících a návrh neprošel.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.