Blíží se doposud zřejmě největší vlna rozvolňování karanténních pravidel

woman-1586499Vláda schválila zmírnění některých dříve vydaných opatření. „Od 25. května se obnoví další velká část života v České republice," řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Hromadné akce, mezi které můžeme řadit divadelní a filmová představení, náboženské akce, trhy, poutě a svatby, budou nyní povolené s účastí nanejvýš 300 osob. Snoubenci nebudou mít povinnost nosit při sňatečném obřadu roušky, svatebčané nebudou muset dodržovat rozestupy a podání ruky ke gratulaci bude možné po vzájemné dohodě. „Dohodli jsme se s epidemiology na tom, že hromadné akce ve vnitřních i venkovních prostorech budou možné s účastí maximálně 300 osob, pokud by se i nadále vyvíjela epidemiologická situace dobře, od 8. června bychom zvýšili tento počet na 500 osob a od 22. června až na 1000 osob," pokračoval ministr zdravotnictví Vojtěch ve výčtu dalšího rozvolňování pravidel opatření.

Výjimky z nošení roušek zredukovaly jejich užití hlavně na veřejnosti. Nově vejde v platnost povinné užití roušek uvnitř budov (mimo bydliště), v prostředcích veřejné dopravy (včetně taxislužeb) a také v blízkosti nejméně 2 osob, které jsou v bližší vzdálenosti než dva metry, což se netýká členů domácnosti. Při dodržení rozestupů bude tedy možné chodit na veřejných prostranstvích bez roušek.

Samostatnou kapitolou jsou restaurace, kavárny a bary, které smí obnovit provoz i vnitřních prostor, otevírací doba však bude omezená do 23. hodiny. Mezi 23 a 6 hodinou ranní zůstává v platnosti prodej pouze přes výdejní okénko, služba s sebou nebo rozvoz. Svůj provoz spustí také restaurace v nákupních centrech. Přestože lze navštívit hotely, kempy i zázemí sportovních zařízení (sprchy, šatny), neznamená to úplnou volnost, nadále je nezbytné nevystavovat sebe ani své okolí nebezpečí šíření onemocnění koronaviru. „Prosím ještě chvíli to vydržme a i nadále buďme ohleduplní k ostatním," uvedl ministr Vojtěch. Fungovat začnou také vnitřní prostory hradů a zámků, zoologických a botanických zahrad, koupaliště a některé další aktivity, které se dočtete v kompletním přehledu podmínek.

Zuzana Najtová

EYCi-T3XsAc P6d

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.