• Velkomeziříčsko
  • Kultura
  • „Cílem není vrchol, ale návrat,“ říká Radek Jaroš, který vzal borské publikum na vrcholky hor

„Cílem není vrchol, ale návrat,“ říká Radek Jaroš, který vzal borské publikum na vrcholky hor

P1000650Dvakrát korunovaný král světových hor Radek Jaroš - držitel Koruny Himálaje a Koruny světa přijal pozvání ve čtvrtek 8. února do Borů. Téma pozoruhodného himálajského a světového horolezectví přilákalo do kulturního domu kolem 140 diváků. A podívaná to byla opravdu zajímavá.

Přednášky Radka Jaroše vycházejí z jeho více než dvacet let trvající kariéry profesionálního horolezce, zážitků a zkušeností nasbíraných v průběhu nespočtu himálajských expedic, jejichž cílem bylo postupně stanout na všech čtrnácti nejvyšších vrcholech světa. Díky Radkově otevřenému a poutavému vyprávění návštěvníci besedy měli nevšední příležitost nahlédnout do zákulisí velkých expozic.

Povídání doplněné o expediční fotky nás provedlo 20 lety horolezeckých zážitků během dvou hodin. Radek nás nechal nakouknout do zákulisí tohoto extrémně nebezpečného sportu, od stavění základního tábora po úspěšné, ale někdy i neúspěšné, dosažení horských velikánů.

Beseda se zaměřila především na překonávání obtíží spojených se ziskem Koruny Himálaje, té nejobtížnější disciplíny skutečných horolezců – zdolání všech světových osmitisícovek bez použití kyslíku. Himálajský horolezec nám také prozradil, na jakém vrcholu oslavil narozeniny, proč je jeho osudovou horou právě K2, kde poznal nejšťastnější lidi, ale i jaké expedice absolvoval v doprovodu známého mistra světa v běhu na lyžích Martina Koukala.

Závěrem si diváci měli možnost zakoupit si přímo na místě kalendáře, knihy a oblečení z dílny Radka Jaroše.

-mh-

P1000647P1000653

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.