Víkend nabídne pestrou plejádu kulturních akcí

P1210572O nadcházejícím víkendu si z nabídky kulturního vyžití vybere opravdu každý. Na své si přijdou fanoušci historie, filozofie i hudební nadšenci.

Pátek 3. září

V pátek 3. září se ve velkém sále Jupiter clubu od 17 hodin koná přednáška s názvem Filozofie a hudba. Na téma Hudební dílo: strukturalismus vs. kontextualismus aneb věda vs. Filozofie promluví český filozof a logik Jiří Raclavský. Na jeho slova naváže s tématem Filozofové promlouvající v operách a oratoriích profesor Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, muzikolog a skladatel Miloš Štědroň. Akce se koná v rámci hlavního programu Evropského festivalu filozofie.

Od 19 hodin můžete zavítat do klubu Rock Depo na koncert Záviše, českého zpěváka, písničkáře a básníka. Zpěvák Záviš, vlastním jménem Milan Smrčka, vystoupí s muzikantem Zdeňkem VPV.

Od 21 hodin se na Fajtově kopci u lezecké stěny koná koncert kapely MHD. Hudební formace MHD je mladá, nadějná parta muzikantů s otevřenou myslí. Můžete se těšit na žánrovou rozmanitost, aneb od funku k punku, spoustu zábavy, a hlavně silný zážitek. Akce slouží také jako pozvánka na akci Water Boulder Games 2021 den poté, jejich účastníci mají vstup zdarma.

Sobota 4. září

Sobotní dopoledne odstartuje pod Fajtovým kopcem u Velkého Meziříčí od 9 hodin boulder závod nad vodou, jediný v České republice. Soutěžit se bude v kategoriích ženy, muži a děti. Nebude chybět ani skvělý doprovodný program. Neváhejte a přijďte si prohlédnout horolezeckou špičku v akci.

Od 9 hodin se uskuteční také utkání v házené, a to ve sportovní hale Tělocvičné jednoty Sokol Velké Meziříčí v ulici Sportovní. Nejprve se utkají v II. lize mladší dorostenky s SK Kuřim, od 11 hodin ve stejné lize straší dorostenky s Házenou Mělník a od 13 hodin si zahrají v rámci I. ligy ženy s SK UP Olomouc.

Bezesporu jednu z nejdůležitějších akcí roku, Historické slavnosti, můžete navštívit v areálu velkomeziříčského zámku v sobotu od 13 hodin. V rámci zajímavého bohatého programu zahraje kapela ŠVEJK BAND, k vidění bude historická hasičská technika, dobová módní přehlídka i kejklířské vystoupení. Akci pořádá Muzeum Velké Meziříčí ve spolupráci s městem Velké Meziříčí. Letošní téma akce je Meziříčí za časů Leopoldiny.

Tématem sobotní přednášky Evropského festivalu filozofie bude Občanská výchova jinak? Tématu Výuka občanské výchovy a ZSV pro 21. století se zhostí profesor Ondřej Lánský. Na něj v polemizaci na téma Občanská výchova jinak? Ano či ne? Naváže krajská koordinátorka sdružení Občankáři.cz pro Pardubický kraj a Kraj Vysočina, Alena Štruncová. Posledním, v pořadí třetím probíraným tématem, bude Občanské vzdělávání v kontextu výzev 21. století. Přednášet jej bude Ondřej Andrys, náměstek ústředního školního inspektora u České inspekce. Jste srdečně zváni.

V rámci doprovodného programu festivalu se v kinosále Jupiter clubu od 19:30 hodin promítne filmové představení s besedou: Každá minuta života.

Neděle 5. září

Stejně tak jako v sobotu, v čase od 13:30 do 15 hodin probíhá na zimním stadionu ve Velkém Meziříčí veřejné bruslení. Vstupné pro dospělé a mládež nad 15 let činí 40 korun, pro děti do 15 let 30 korun, doprovod zaplatí 20 korun.

V neděli se na velkomeziříčském náměstí uskuteční 6. ročník Memoriálu zasloužilých funkcionářů v klasickém útoku s vodou. Akci pořádá sbor dobrovolných hasičů ve Velkém Meziříčí od 14 hodin.

V 15 hodin započne blok 5 přednášek na téma Věda a architektura. Moderátorem bude Petr Velička. Návštěvníky čeká Floristická show Slávka Rabušice: Květiny jako součást umění, Petr Janda: Autenticita tvorby, 2. část Floristické show, Tomáš Jiránek: Koně, lidé, krajina. Vztah na seznamu UNESCO a na závěr Štěpán Valouch: Éterické váží 2,5 tuny/m3.

Lucie Málková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.