Lupénka není nakažlivá, hlásá Puntíkový den

P1127972Plácek v Dóze byl v neděli odpoledne plný puntíků. Konal se tam happening na podporu pacientů s lupénkou.

„Lupénka se u mě projevila, když mi bylo devět let. Děti se mnou nechtěly sedět v lavici, rodiče je doma nabádali, ať se ode mě drží dál, aby to taky nechytly. Bylo to těžké. A ještě horší v pubertě, když se děvčata chtějí líbit chlapcům,“ popisuje svoje zkušenosti jedna z pacientek s psoriázou, která přišla spolu s dalšími na Puntíkový den ve Velkém Meziříčí. „Dokonce i v televizi před pár lety zaznělo, že je lupénka nakažlivá. Dodnes si to mnozí myslí,“ dodává další z přítomných členů Pacientské organizace. A proto rádi přišli podpořit akci, která dělá osvětu mezi lidmi. „Lupénka není infekční, to je to hlavní sdělení Puntíkového dne, který probíhá po celé republice a pomalu ale jistě už míří do celého světa,“ říká tvůrkyně a organizátorka happeningu Gabriela Doleželová a dodává: „Už se k nám přidali třeba v Singapuru, Malajsii, Panamě, Kanadě. To je moc dobře. Psoriáza totiž neohrožuje pacienty na životě přímo, ale narušuje jejich sebevědomí tak, že nezřídka přemýšlejí nad sebevraždou.“

Puntíkový den nabídl odpoledne plné her, soutěží, hudby, zábavy.  Děti dostaly igráčka jak jinak než s puntíky. Igráček je ke koupi v informačním centru na radnici nebo v e-shopu na webu Revenium.cz. Větší množství, třeba pro školu, lze objednat přímo u Gabriely Doleželové na e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. . „Za utržené peníze už dva dětští pacienti vyjeli na tři týdny k moři,“ uzavírá organizátorka.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.