Chystá se soutěž amatérských gulášníků

gulas copyV pivnici Na Lipnici, která se nachází v Sokolovské ulici ve Velkém Meziříčí, proběhne v sobotu 4. listopadu již čtvrtý ročník klání domácích kuchařů "O nejlepší guláš". Celý podnik začíná ve 14 hodin a je zapotřebí se na něj přihlásit včas předem - a to pokud možno co nejdříve. Přihlášky přijímá osobně vedoucí pohostinství Lenka Marková. Eventuálně se lze zaregistrovat i na telefonním čísle 776 590 621.

Oproti minulým letům ovšem soutěž nyní dozná jistých změn. Je totiž vyhlášena jednotná kategorie Hovězí; takže se zvěřinou (divočinou), vepřovým, houbami či např. se segedínem už zde nepořídíte. O to ale bude soutěžení spravedlivější a vyrovnanější, neboť ne každý by mohl sehnat maso srnčí, kančí nebo daňčí a tak podobně. O jaký druh hovězího půjde, to už si každý musí rozmyslet sám. K výběru se v řeznictví nabízí třeba kližka, líčka, roštěnec, anebo i svíčková, krk, kýta aj. Co si kdo pořídí, je jeho věc. Guláš pak uvaří pěkně doma a do hospody přinese jeho hotový vzorek, a to cca 1 litr či o něco více. Tyto dávky se budou na místě ohřívat a poté je ochutná, posoudí a bodově ohodnotí odborná komise, jež bývá složena z profesionálů i vybraných amatérů. Při této degustaci hrají roli druh a kvalita masa, jeho provařenost, dále chuť guláše, jeho okořeněnost, barva omáčky, hustota omáčky plus celkový dojem. Hodnotí se podobně jako ve škole, jenže obráceně (nejlepší hodnocení v každé položce = 5 bodů). Po skončení soutěžní části si mohou na nejúspěšnějších kulinářských výtvorech pochutnávat i běžní hosté pivnice.

Vítězové obdrží na závěr barevné diplomy a hodnotné věcné ceny. Sponzory akce jsou pivnice Lipnice a její dodavatelské pivovary, paní Lenka Marková, Město Velké Meziříčí – Turistické a informační centrum a další.

Vy, kdož máte rádi gulášek, se určitě přihlaste. A třeba i vyhrajete! ... Anebo alespoň přijďte pobejt a dát si nějakou obzvláště vydařenou porci. Mňammm! Ssslurp!

Na snímku jsou zachyceni loňští úspěšníci:
1.místo - mladičká Veronika Marková z VM;
2.místo - Milada Troščáková z VM;
3.místo - Jan Smejkal z Petrávče.

Text a foto: Vladimír Pařil

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.