Klienti DPS si popovídali s ředitelkou

20240209 084949Ředitelem Sociálních služeb Velké Meziříčí je p. Mgr. Jana Nachtigalová. Položili jsme jí několik otázek.

1. Proč jste se pro toto povolání rozhodla a kde jste pracovala předtím?
V sociálních službách jsem pracovala i předtím na různých místech a pozicích. Nějaký čas např. na psychiatrii, několik let s osobami s kombinovaným postižením, především však s dětmi. Proč jsem se takto rozhodla? Sociální práce se mi zdá velmi potřebná a zajímavá. Hodně mě ovlivnila výchova mé babičky, která pro mne byla jedním z nejdůležitějších lidí.

2. Kolik zaměstnanců mají Sociální služby V.M. a o kolik lidí se starají?
Letos je to 35 zaměstnanců a t.č. se starají o 130 klientů. Chystá se ale velká změna. Naše Sociální služby V.M. se zapojily do nového pilotního programu, který téměř zdvojnásobí území našeho působení. Budeme tedy působit ve všech obcích Velkomeziříčska, Bítešska a Křižanovska.

3. Napadá nás otázka, jak to dosavadní zaměstnanci časově zvládnou?
Nešlo by to bez velké podpory naší radnice a dalších obcí regionu a jejich sociálních pracovníků. Pokud tento úkol dobře zvládneme, budou nás následovat ostatní regiony Vysočiny.

4. Řídíte kolektiv, který tvoří převážně ženy, a mezi klienty je žen také většina. Má to svá specifika?
To docela určitě ano. Zpočátku jsem jím byla trochou zaskočená. Ženy jsou vždycky ochotné pomáhat druhým, ale také se o ně někdy zajímají víc, než je zdrávo. Když jsem začínala v DPS, chodila jsem ráno do práce s obavami. Už u dveří na mě vždycky čekal někdo, kdo mi hned po ránu potřeboval sdělit nějakou stížnost na někoho jiného. Jsem ráda, že nyní tomu tak není.

5. A co pečovatelky, je jich dost a jak je hodnotíte?
Bylo by jich potřeba víc, ale šetřit se musí všude. A co se týče toho, jak pracují, to jsem řekla i napsala už několikrát. Máme na ně štěstí, jsou takové, jaké mají být, i když jejich práce není snadná a někdy mohou mít pocit, že je kontroluji až moc, ale to je třeba v každém zaměstnání. Mohu tedy zopakovat to, co jsem o nich napsala v článku novin 5+2: „Vážím si toho, že naše děvčata dávají do práce svoji lidskost."

Děkujeme za rozhovor a pilotnímu programu Sociálních služeb V.M. přejeme mnoho úspěchů.

Klienti DPS

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.