Děje se v knihovnách

1Březen – na kamna vlezem. Duben – ještě tam budem! Tak to ani náhodou! Žádné lebedění v teplíčku s knížkou v ruce knihovníky nečeká. Ale čtenáře by mohlo. Tak honem: zajít si pro pořádné zásoby četby s termínem vrácení za tři měsíce. Pamatovat si, že je zavřeno v úterky i čtvrtky a půjčovna pro děti i čítárna fungují jen od 12 do 18 hodin. Žádné tituly ze skladů ani druhá šance. Nepříjemné, ale pořád to jde. V dubnu bude knihovna naprosto a zcela mimo provoz. Přestěhujeme se na dobu dvouleté rekonstrukce do Charity.

Ovšem ten budoucí čas není vůbec na místě! Stěhování započalo. Chceme si veškeré sklady převézt s předstihem, který nám umožní mít - sice omezeně, ale přece - otevřeno co nejdéle. Proto jsme v únoru sbalili sklad rekvizit, jak vidíte na prvním snímku. Také knihy dožívající v obou svých úložištích opustily regály a naskákaly do krabic. (Samozřejmě za vydatné výpomoci našich šikovných rukou.) Zrovna jako periodika starších ročníků a archiv propagace aktivit za celé ty roky. A ještě: čisticí prostředky, roztodivné vázy, vánoční ozdoby, proutěné košíky, hromada šišek...

2Než jsme to všechno a veškeré osiřelé regály převozili do přechodného působiště, bylo potřeba Charitu drobet vyladit. Něco ještě dokončovaly odborné firmy, s ostatním jsme si již poradili my. Ale nebyli jsme na to sami, naštěstí máme ochotné partnery a fajn přátele. Přiložili s námi ruku k úklidovému a stěhovacímu dílu téhle první vlny. Co děláme právě nyní? Rozložené regály sestavujeme, napěchované krabice vybalujeme. A mezí tím vším zmatkem nabízíme obvyklé výpůjční služby, dohráváme malé soutěže, máme poslední výstavu, připravujeme tradiční pálení čarodějnic i netradiční aktivity do nového, chystáme podklady na každoroční audit, vylaďujeme dokumentaci té velké změny... Lebedění v teplíčku s knížkou v ruce? To knihovníky čeká nejspíše až v létě u vody.

Ivana Vaňková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.