Seriál ze zámku: Vánoční betlémy

Seriál ze_zámku_copyVánoční betlémy
Neodmyslitelnou součástí vánočních svátků jsou betlémy. Ve sbírkách velkomeziříčského muzea se nachází hned několik souborů.
V českých zemích se betlémy objevují v souvislosti s jezuity. Chrámové jesličky, které postavili v Praze v roce 1560, byly prvními jesličkami v Čechách. I když střední Evropa již dříve znala jesličkové skříně a oltáře, tyto jezuitské jesličky neměly figurky pevně osazené. Postupem času se betlémy staly běžnou součástí církevních objektů. Když byly v roce 1782 z rozhodnutí Josefa II. betlémy vykázány z kostelů, zvyk stavění betlémů se přenesl do domů a světnic. Ačkoli byl zákaz později zrušen a betlémy se do kostelů vrátily, v domácnostech už zůstaly.

Středoevropský unikát
Krátce po zákazu tak začal vznikat nejvzácnější a zároveň také nejstarší betlém ve sbírkách velkomeziříčského muzea, a to dřevěný deskový betlém rodiny Vorlovy, který pochází z pozůstalosti malířky Zdenky Vorlové – Vlčkové. Po několik generací byl betlém stavěn v rodině na Ostrůvku. Jednotlivé figury i pozadí o výšce od 12 do 24 cm jsou namalovány na desky s vyřezanými obrysy. Celý soubor je složen z několika různorodých částí, jelikož byl betlém zřejmě postupem času rozšiřován a doplňován. Nejstarší figury pocházejí z 80. let 18. století (1782, 1787), ty mladší pak z počátku 19. století.
Na některých z nejstarších postav se kromě signatury a data nacházejí i delší texty odkazující například na počasí. Třeba figura králů s dary nese na zadní straně záznam: „Anno 1787 Tito swati Dwa Kralowe Kaspar a Baltazar ze swegma Služebniky Sou wimalovani Dnes 4. Januarii /a Milesimo 787/ Rano bil Mraz horni witr, Rano bil naden postní Netczo Swietlegy Bilo Nez wczera".
Ačkoli si lidé spojují velkomeziříčskou rodačku Zdenku Vorlovou – Vlčkovou především s její uměleckou tvorbou, nesmíme zapomenout na její zapálení pro sběratelství. A tak se z její pozůstalosti dostaly do muzejních sbírek kromě již zmíněného deskového betlému třeba také králické betlémské figurky nebo jesličky, které se vystřihovaly a vyráběly podle předtištěného archu.

Betlém rodiny Plachetských
Mezi další rodinné klenoty patří betlém z 19. století, který byl stavěn v hrnčířské rodině Plachetských. Skládá se z několika desítek staveb a téměř dvou set figurek lidí a zvířat, většinou řezaných z lipového dřeva. Betlém byl prezentován již na Krajinské výstavě v roce 1893, do muzejních sbírek se dostal ve 2. polovině 20. století.
V depozitáři nalezneme uloženy také jesličky vyrobené žáky bítešské měšťanské školy v letech 1930-1933. Celý betlém vytvořený podle vystřihovacího papírového betlému Mikoláše Alše se skládá z pětasedmdesáti kusů jednotlivých figurek a devíti kulis. Muzeu jej daroval učitel Vilém Hiršberg.

Mgr. Lucie Pavelcová

DSCN2899

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.