Na Velkomeziříčsku opět někdo otrávil vzácné ptáky

otrava-orel-morsky-vysocina-Klara-Hlubocka-kopieNechvalně známý jed karbofuran opět úřadoval. Nedaleko Osové Bítýšky ornitologové objevili otráveného orla mořského a káně lesní.


K Osové Bítýšce psovodka ČSO Klára Hlubocká vyjela k případu otráveného orla mořského, jehož nález nahlásil myslivec. „Pravděpodobně jde o orla z páru, který tu nedávno dohledal ornitolog Tomáš Kněžíček. Byl to nový dosud neznámý pár pro tuto oblast. Druhého orla, zřejmě jeho partnera, jsem během terénní prohlídky pozorovala na místě. V terénu jsme pak dohledali ještě otrávenou káni lesní," říká Hlubocká.

Psovodka ČSO se speciálně vycvičenými psy bude oblast prohledávat ještě i příští týden, aby našla případné další oběti a návnady a předala je policii. Ornitologové apelují na veřejnost, aby se s případnými informacemi o trávení a pokládání otrávených návnad obracela na policii.

Karbofuran, který traviči dravců nejčastěji používají, hned po požití ochromí nervovou soustavu. Zvířata umírají za plného vědomí v bolestech a křečích. Při tom nemohou dýchat, roztahují křídla a zatínají pařáty. Jedná se o mimořádně krutý způsob usmrcení. Karbofuran je pro přílišnou jedovatost od roku 2008 v Evropské unii zakázaný. Dříve se používal v zemědělství. Dnes je zakázané ho i jen mít doma. Přesto u nás existují zásoby.

Případ si převzala kriminální policie.

Psovodka Klára Hlubocká v terénu pátrá po otrávených návnadách a jejich obětech s Chesapeake Bay retrívry - psem Vikym a fenou Irbis. Jsou speciálně vycvičení, aby nález psovodce pouze označili a nijak se u něj nezdržovali, aby jim nehrozilo otrávení vdechnutím jedovatých výparů. Hlubocká je v Česku jedinou specialistkou na vyhledávání otrávených návnad a jejich obětí. Úzce spolupracuje s policií.

-red-

otrava-kane-lesni-vysocina-Klara-Hlubocka-kopie

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.