František Javůrek zachránil život rybáři

IMG 5569František Javůrek z Velkého Meziříčí zachránil život rybáři s epileptickým záchvatem. Jeho duchapřítomnost a ochotu pomoci člověku v tísni ocenili záchranáři i vedení města.

„Děkujeme vám za vaše pohotové jednání. Byl jste statečný a my si vašeho postoje vážíme,“ poděkoval mu za město starosta Radovan Necid.

Událost se stala v květnu. František Javůrek se na Příkopech stal svědkem zdravotních problémů rybáře z Velkého Meziříčí, který chytal pstruhy a přitom dostal epileptický záchvat s útokem křeči. Upadl do vody. „Když jsem to uviděl, okamžitě jsem skočil do vody a bosý přes kameny jsem se přebrodil k němu na druhou stranu,“ popisuje vypjatý okamžik František Javůrek, „měl hlavu pod vodou, tak jsem ho vytáhl nad hladinu a držel. Chtěl jsem ho dostat z vody ven, ale byl jsem zapadlý v bahně, po pás v ledové vodě, nešlo to.“ Naštěstí jel kolem cyklista a zavolal zdravotnickou záchrannou službu, která rybáře ošetřila a odvezla do nemocnice. Postarala se i o Františka Javůrka, jenž si při zásahu poranil v řece chodidlo a musel dostat protitetanovou injekci.

„Na začátku záchranného řetězce je laik. Byl to pan Javůrek, který držel člověka nad vodou. A protože epileptický záchvat nějakou chvíli trvá, bez jeho pomoci by se rybář jistě utopil,“ vysvětlil MUDr. Petr Novotný ze Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina, který přišel na radnici F. Javůrkovi také poděkovat.

„To je přece normální. Každý člověk se druhému v nouzi snaží pomoci,“ odpověděl na slova díků František Javůrek. Řekl, že v tu chvíli neváhal, nepřemýšlel o strachu a jednal. „Špatně mi bylo až druhý den. To asi po té protitetanovce,“ dodal. Nebylo to podle něj poprvé, co se v takové situaci ocitl. Už když mu bylo třináct, vytáhl z řeky spolužáka, který v zimě spadl pod ledové kry. „Je vidět, že v tom zachraňování nejste žádný začátečník,“ ocenil Petr Novotný.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.