Školy se otevřou postupně

laviceVláda rozhodla 11. března 2020 o uzavření škol kvůli prevenci proti šíření epidemie koronaviru, po více než měsíci se rozhodovalo znovu. V rámci včerejší tiskové konference kabinet představil i časový harmonogram, podle kterého se budou žáci a studenti ještě v letošním školním roce vracet do škol. „Plán je realizovatelný za předpokladu, že se epidemiologická situace bude vyvíjet dobře," zmínil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. V plném rozsahu se ale do července výuka do škol nevrátí.

První, kdo navštíví školní prostředí, budou studenti vysokých škol. Od pondělí 20. dubna mohou v maximálním počtu pěti osob navštěvovat individuální konzultace, a to zejména v rámci absolvování státních závěrečných a rigorózních zkoušek. Následovat je budou žáci posledních ročníků středních škol, konzervatoří a vyšších odborných škol, kteří se připravují na maturitní, závěrečné zkoušky a absolutoria. Vláda stanovila jejich termín na pondělí 11. května stejně jako u individuální výuky na základních uměleckých školách a jazykových školách s právem státní jazykové zkoušky. Květnový návrat vláda také schválila pro prezenční výuku ve školách při dětských domovech se školou, výchovných a diagnostických ústavech.

Další vlna rozvolňování se týká žáků prvního stupně základních škol. Žáci od první do páté třídy budou moci usednout do školních lavic po jednom od 25. května. Doporučuje se skupina maximálně o 15 dětech, které se ve třídě budou řídit pokyny vyučujícího, ale ve společných prostorách budou mít povinnost roušky nosit. „Roušky budou doporučeny, ale o nošení rozhodne vyučující. Pokud děti budou v lavicích daleko od sebe, tak nebude nutné, aby roušky měly," uvedl na tiskové konferenci ministr školství Robert Plaga.

Červen bude zásadní pro studenty posledních ročníků, protože vláda uveřejnila možnost konání maturitních i závěrečných zkoušek, absolutorií a dokonce přijímacích zkoušek v posledním měsíci školního roku. Žáci druhého stupně základních škol a středních škol mimo závěrečný ročník přímý návrat do škol nečeká. Předpokládají se maximálně občasné konzultace a třídnické hodiny v menších skupinách. Jak uvedl ministr, bude pro ně převažovat výuka na dálku do konce školního roku.

Nařízení o uzavření škol se netýkalo mateřských škol, zřizovatelé většinou jejich provoz omezili, a tak je opět na jejich rozhodnutí, kdy mateřinky otevřou.

Navrh na uvolnění škol copy

Zuzana Najtová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.