Otcové smí opět k porodu

ilustMinisterstvo zdravotnictví vydalo opatření, které nabývá účinnosti 16. dubna 2020 a povoluje přítomnost otců u porodu. Původní mimořádné opatření, kdy třetí osoby k porodu nesměly, platilo od 27. března. Třetí osobou se v tomto případě rozumí druhý rodič dítěte nebo osoba žijící s rodičkou ve společné domácnosti.

Porod musí probíhat v samostatném pokoji s vlastním sociálním zařízením, důležité je zamezit kontaktu třetích osob s ostatními rodičkami. Otcové se před vstupem do porodního pokoje podrobí měření teploty, pokud bude nižší než 37 °C, mohou s užitím chirurgické roušky vstoupit. Mimořádné opatření platí od půlnoci.

„Shodli jsme se s epidemiology, že je to za stávající situace a při dodržení určitých opatření možné. Otec musí mít roušku, teplotu nižší než 37 °C a porod proběhne v samostatném pokoji. Jsem za všechny rodiče moc rád, vím, že to nebylo snadné," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Liga lidských práv plošný zákaz dalších osob u porodu napadla už dříve u soudu s argumentem, že otec s rodičkou ve většině případů žije, takže se riziko šíření nákazy jeho nepřítomností nezmění.

Zuzana Najtová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.