Podvodníci připravili ženu o velké peníze

social-media-1679230 1280Není den, aby policisté na Vysočině nemuseli řešit nějaký internetový podvod. I když se zcela cíleně a pravidelně zaměřujeme na prevenci a poskytujeme veřejnosti preventivní rady, jak se nestát obětí podvodníka, někteří lidé stále reagují na lákavé nabídky na zhodnocení svých investic.

Ze slibovaného zisku ale nakonec nic není a lidé přicházejí o značné finanční prostředky, které končí na účtech podvodníků.
Stejně tak tomu bylo i v aktuálním případu. Dosud neznámý pachatel v podvodném úmyslu obohatit se zadal na portál Facebook reklamu s odkazem na investiční společnost Exteom. Na tuto reklamu reagovala žena, která se po otevření daného odkazu zaregistrovala na portál této podvodné investiční společnosti. Obratem ji kontaktoval údajný finanční poradce, který po poškozené ženě požadoval uhradit vstupní poplatek ve výši 250 euro, který žena uhradila na zatím nezjištěný zahraniční účet. Poté ženu kontaktovala prostřednictvím e-mailu údajná bankéřka, která jí vysvětlila celý postup při investování. Na základě pokynů údajné bankéřky si žena do svého telefonu nainstalovala aplikaci AnyDesk. Poté ženu kontaktoval ještě další bankéř, který jí dával další pokyny, aby si do mobilního telefonu nainstalovala další aplikace - Binance, Kraken, Authenticart, Wise a Atomic a prostřednictvím vzdáleného přístupu do telefonu a s jeho pomocí si pak důvěřivá žena založila účet u společností Binance, Kraken, Atomic, Exteom. Poté žena v rámci investování zaslala několik plateb na blíže nezjištěné zahraniční účty ve výši několika set tisíc korun za účelem nákupu různých virtuálních měn. Ženu zřejmě k takovému jednání zlákala vidina získání snadného výdělku, a proto si ještě sjednala úvěry u bankovního domu ve výši dalších několika stovek tisíc korun. I tyto prostředky odeslala v rámci investování v několika platbách na zahraniční účty. Žena přišla investováním do virtuální měny o částku ve výši přesahující částku 1 800 000 korun. Případem se nyní zabývají kriminalisté.
Proto znovu opakujeme a přidáváme základní preventivní rady:
Princip „výhodného" nákupu virtuálních měn spočívá v tom, že poškozený klikne na internetu na reklamu slibující zhodnocení peněz. Otevře se stránka, kde má vyplnit kontaktní údaje, a to včetně telefonního čísla. Poté je kontaktován neznámými osobami - hovoří i lámanou češtinou nebo v angličtině či ruštině a podobně. Při hovoru je přesvědčován o výhodnosti celého projektu a prvotní investici ve výši zhruba 250 euro nebo amerických dolarů. Poté obdrží do e-mailu spouštěcí soubor programu umožňující vzdálené ovládání počítač. Poškozenému je vysvětleno, že po nainstalování programu mu bude ukázáno fungování investiční platformy. Při této ukázce je dále vyzván k přihlášení do svého internetového bankovnictví, kde již pachatelé zadávají různé platby a poškozený je manipulován k tomu, aby platby potvrdil a tyto skutečně proběhly.
Proto nikdy za žádnou cenu:
- nedávejte žádné cizí osobě svolení k instalaci jakýchkoliv programů do vašich mobilních telefonů nebo počítačů
- pokud je k vašemu počítači někdy někdo z jakéhokoliv důvodu vzdáleně připojen, neprovádějte nikdy přihlášení do svého internetového bankovnictví
- nesdělujte své osobní údaje, nezasílejte ofocené osobní doklady nebo informace z platební karty
- nesdělujte nikomu bankovní autorizační SMS kódy či jiným způsobem cizí osobě neautorizujte platbu
- než se rozhodnete, že využijete nabídky ke zhodnocení vašich peněz, vkladů, k nákupu virtuálních měn, velmi pečlivě zvažte, zda je nabízené zhodnocení reálné
- pokud chcete investovat, řešte možnosti investice s bankovními specialisty své banky a nehledejte neznámé společnosti na internetu nebo Facebooku.
V případě, že jste se stali obětí neznámého pachatele, obraťte se co nejdříve na policisty a kontaktujte svoji banku, kde máte vedené účty, ze kterých jste zadávali převody peněz. Nikdy nemažte konverzace z počítače nebo mobilního telefonu, ani neodstraňujte ostatní informace, které souvisejí s událostí, protože pro policejní prověřování budou všechny tyto informace velice důležité.

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.