Ateliéry nabídly hudební nástroje, kovové šperky i obrázky s příběhem

DSC 0673Umělci o víkendu otevřeli ateliéry a představili svoji tvorbu. Zájemci mohli zavítat například do dílny hudebních nástrojů v Dolních Radslavicích, do keramické dílny v Oslavici či na faru v Budišově. Skupina výtvarníků vystavovala v Jupiter clubu a další v sýpce nad Jordánkem.

Tomáš Dufek otevřel návštěvníkům svou dílnu netradičních hudebních nástrojů v Dolních Radslavicích. K vidění i vyzkoušení byla třeba rezonanční kolébka z bukového dřeva, jichž vyrobil už patnáct. Využívají je zejména speciální školská zařízení, a to v rámci muzikoterapie. „Vyzkoušejte si její harmonické působení zvukem a vibracemi,“ vybídl umělec manželský pár, který do Radslavic dorazil až z Třebíče. Dílna hudebních nástrojů byla jejich první zastávkou. Krom kolébky si prohlédli kamennou harfu, watephone, žaltář či šamanské bubny, a také stroje a nástroje potřebné k jejich výrobě. Hned z Radslavic se chystali pokračovat i do otevřených ateliérů v Jupiter clubu a sýpce.

Ve výstavním sále Jupiter clubu vítali návštěvníky Bořivoj Pejchal, Ivana Bíbrová, Miroslav Štěpánek, Eva Pejchalová a Dita Vomelová. Jejich tvorbu si zde můžete prohlédnout až do 11. října (9–16 hodin). Na galerii velkého sálu pak vystavovali Libuše Kotoučková, Lubomír Procházka, Jana Lamačová, Hana Hladíková, Věra Šoškolová, Marie Šabacká, Eva Horká, Eva Kytnarová, René Fučík, Hana Horká a Božena Mikysková a Libuše Exslerová. Krom obrazů ukazovali háčkované výrobky, svíčky, tetování či hnízda pro miminka.

V sýpce byla k vidění zcela jiná expozice. Návštěvníci obdivovali nože, dřevěné misky, kovová zvířata nebo klobouky a další díla od Adély Horké, Alice Trojanové, Andrey Hladíkové, Ceduláře, Jana Dvořáka, Kateřiny Stejskalové, Marka Miloty, Marka Musila, Martiny Kadlecové, Michala Fejfara, Milana Tůmy, Moniky Krchňákové, Tomáše Hály, Olgy Staňkové, Petry Janouškové či Zdeňky Tůmové.

Keramická dílna v Oslavici nabízela práce manželů Hikešových, a to nejen keramické plastiky na zahradu, ale třeba i užitnou nebo dekorační keramiku zdobenou korálky a podobně.

Sál fary v Budišově zaplnila svými poetickými kresbami malířka, grafička a ilustrátorka Lidmila Anna Dohnalová. Návštěvníci si mohli její obrázky zakoupit, mnozí si odnášeli třeba i malovaný kamínek pro štěstí, obrázky s příběhem nebo semínka lučního kvítí v malovaném obalu.

Mnozí zájemci vyrazili i do Tasova, kde byl ve staré škole otevřený ateliér hmatového sochařství a k vidění sochy od nevidících výtvarníků.

Martina Strnadová, Tina Kárníková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.