Konec šichty, hlásá celorepubliková výstava

P1840281Po celé České republice v parcích a na náměstích se od soboty 7. října objevily ilustrace od umělé inteligence, které doprovází devátý ročník Výstavy na stromech. Ve Velkém Meziříčí ji můžete vidět na stromech před budovou gymnázia, a to až do soboty 14. října.


Samotná výstava přibližuje současnou podobu práce v energetickém průmyslu a její budoucnost při spravedlivé transformaci. Happening každoročně připomíná Světový den za důstojnou práci, který připadá na první den výstavy. Výstavu, která bude vyvěšena na více než 90 místech po Česku, připravili odborníci a odbornice z Masarykovy univerzity a organizace NaZemi.

„Energetický sektor nevyhnutelně čeká obří transformace. Můžeme si ale vybrat, zda bude taková tranzice spravedlivá a sociálně a environmentálně citlivá, nebo jen prohloubí propast nerovností ve společnosti a profitovat z ní budou opět pouze velcí hráči," říká Tereza Volmutová, spoluautorka výstavy. Jak ale takovou transformaci provést? Co konkrétně to znamená pro pracující a pro naši společnost?

Na to odpovídá letošní ročník výstavy pod názvem Fajront: Konec šichty! Výstava od soboty 7. do soboty 14. října 2023 představí, jak se tolik potřebná transformace fosilně závislého průmyslu týká pracujících v energetickém sektoru. A jak zasáhne české, moravské a slezské regiony, které jsou na něj úzce navázány. Výstava čerpá z výzkumu, který realizovalo výzkumnictvo z Masarykovy univerzity s podporou organizace NaZemi.

Doprovodné fotografie jsou vytvořené umělou inteligencí. Mají poukázat na stále se měnící podmínky v naší společnosti a jednu ze současných výzev – pokrok v umělé inteligenci. Rozšířená verze výstavy je dostupná na webu www.fajront.nazemi.cz.

-red-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.