Muzeum slaví svých 130 let výstavou

 1129883Stotřicetiletou existenci muzea ve Velkém Meziříčí připomíná výstava, jejíž vernisáž proběhla včera ve čtvrtek 23. listopadu. Bylo povídání, byla módní přehlídka a nechyběly řízky.

Lidé se včera v podvečer sešli na zámku, aby spolu s pracovníky muzea oslavili významné výročí instituce, která k našemu městu neodmyslitelně patří již 130 let. Vyslechli si slova ředitelky Ireny Tronečkové o počátcích i vývoji zařízení, jež shromažďuje, uchovává a zpracovává a vystavuje sbírky, jimiž dokládá vývoj hmotné a duchovní kultury města a regionu. Přesně takový je totiž účel muzea, které ve Velkém Meziříčí vzniklo ještě dřív, než se stejné instituce dočkaly okolní města jako Třebíč, Žďár nad Sázavou či Nové Město na Moravě. Své sbírky stěhovalo do různých objektů ve městě. „Posledních 75 let sídlí na zámku rodiny Podstatzky-Lichtenstein,“ uvedla Irena Tronečková a zahájila kulturní program v zámecké jídelně, módní přehlídku modelů z konce devatenáctého až do poloviny dvacátého století. Poté se hosté přesunuli do výstavního sálu, kde se mohli seznámit s informacemi přibližujícími vývoj muzea od jeho počátků až do dnešních dnů představené na panelech. Texty a fotografie o zakladatelích, ředitelích a činnosti muzea v různých obdobích doplňují ukázky ze sbírek. Zajímavostí je video Jiřího Michlíčka zachycující události v muzeu v devadesátých letech minulého století. Perličkou v něm je jedna z prvních návštěv členů rodiny Podstatzky Lichtenstein na zámku.

Výstava je otevřená až do 31. ledna 2024 od úterý do neděle v časech 9:00–12:00 a 13:00–16:00.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.