Čekání na Vánoce si děti krátily šifrováním

IMG 0212Výuka informatiky ve školách přináší pro žáky i učitele jiný způsob přemýšlení, než jaký vyžadují ostatní „normální" předměty. Není vždy jednoduché vymyslet způsob, který by děti zaujal. V základní škole Oslavická na to šli přes šifry.

Soutěž, která trvala 10 dní, vymysleli kantoři pro kategorie 6. – 7. a 8. – 9. ročník. Každý den na děti čekala nová šifra, nový úkol.
Mladší žáci se k šifrám dostávali přes indicie a když byli úspěšní, dozvěděli se, kde se ukývá „perla" čili robot Sphero, kterého jako jednu z hlavních cen věnovala škola.

Starší žáci se do svého příběhu dostali přes filmovou pohádku Princezna zakletá v čase. Princezna Ellena se ztratila a hledala hodinky, které by jí pomohly vrátit čas. Musela putovat po zajímavých a památných místech Vysočiny a různými dopravními prostředky. Dokonce musela i cestovat pěšky. Během svého putování si žáci procvičili nejen práci s mapou, ale také matematiku, kdy si pomocí souřadnic GPS ověřovali správnost výpočtů.

Předání cen se, v rámci tradiční akce Vánnoční laťka 2022, zhostila ředitelka školy Mgr. Eva Bednářová společně se starostou Ing. arch. Alexandrosem Kaminarasem a místostarostou Martinem Kamanem.

Cenu Luštitele získal náhodně vylosovaný žák Tomáš Štětina. Od spolužáků tak dostal přezdívku Štístko.

Hlavní cenu robota Sphero získal za mladší žáky Jakub Smejkal, za starší žáky se stal šťastným majitelem watch hodinek Ondra Hladík.

Další ceny vyhráli Štěpán Janšta, Eliška Chlubnová, Linda Hladíková, Lada Buršíková, Kateřina Doubková.

Jan Uher

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.