Seriál ze zámku: Velikonoce a jarní úklid

1 2_webKraslice, klepačka či symbol beránka neodmyslitelně patří k Velikonocům. Ale co takový úklid? Pro mnoho hospodyněk je toto období časem důkladného smýčení v domácnosti. Je tomu tak již po staletí, protože třetí den pašijového týdne býval označován jako Sazometná či Smetná středa. Během ní se vymetaly komíny a hospodyně uklízely, aby bylo vše připraveno k velikonočním oslavám.

1 4_webSamozřejmě si lidé museli vystačit s mnohem menším množstvím pomůcek a prostředků. Jednalo se především o čistou vodu, metličku nebo třeba koště. Později doba pokročila, a tak v depozitáři nalezneme mechanické zametače na koberce firmy Bissell vyrobené zřejmě ve 20. či 30. letech minulého století. Historie tohoto ručního zametače se začala psát ve druhé polovině 19. století, kdy manželé Bissellovi vlastnili obchod s nádobím, v němž bylo třeba každý den zametat prach a střepy. A tak Melville Bissell vyvinul tento zametač se sadou rotujících kartáčů, kterým prodejnu udržovali čistou. Na konci 19. století firma prodávala nejen v domovské Americe, ale expandovala i do Evropy. Zajímavostí je, že za královny Viktorie získala dekret pro dodávky zametačů pro britský královský palác.

1 1_webPo důkladném úklidu můžeme přistoupit k samotným svátkům, ke kterým neodmyslitelně patří vejce. Kraslicemi, červenými či psanými vejci, jak se velikonoční malovaná vajíčka nazývala, dívky o Velikonocích obdarovávaly koledníky. Původně se zdobila celá vejce – syrová, nebo vařená. Ve 20. století se z obřadního dárku pro koledníky stal žádaný sběratelský předmět, a tak se místo plných vajíček začaly zdobit vyfouknuté vaječné skořápky. V našich sbírkách se setkáme nejen s kraslicemi s ornamenty, ale nalezneme mezi nimi i skořápky zdobené výjevy z našeho města, jejichž autorkou je výtvarnice Lidmila Dohnalová.

1 5_webStejně jako Vánoce je i doba velikonoční časem zasílání poštovních lístků s žánrovou tematikou. I v našem archivu se nachází velikonoční pozdrav z Velkého Meziříčí z přelomu 30. a 40. let minulého století, který je doplněn motivem kraslic a kočiček.

Další z velikonočních zvyků spjatý s lidovým prostředím jsou řehtačky či klepačky, kterými chlapci nahrazovali zvuk kostelních zvonů. Nástroje k hrkání si chlapci poměrně často zhotovovali sami či s pomocí dospělých. V depozitáři nalezneme hned dvě klepačky, přičemž u obou známe jejich původ. První z nich vyrobil zřejmě při pracovním vyučování žák tasovské školy František Pohanka, o čemž svědčí ručně psaný lístek. Druhá pak pochází z Dalečína a nese označení „DOSTÁL 1903".

malý text_webVysavač

Vysavač Elektrolux vyráběný v letech 1921–1928 způsobil skutečnou revoluci v domácnosti. Na rozdíl od objemných a nepohyblivých vysavačů byl tento model V opravdu přenosným zařízením, a to nejen díky své váze pěti kilogramů. Na rozdíl od dobových těžkých a neskladných vysavačů byl tento model navržen tak, aby ležel na podlaze na dvou tenkých kovových kolejnicích, které byly inovací samotného zakladatele značky Axela Wenner-Grena. Tato novinka poprvé umožnila jednoduché vysávání v domácnosti, a tak se po desetiletí stala světovým standardem. Vysavač je spolu s kartáčovými nástavci uložen v původní dřevěné krabici.

Lucie Pavelcová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.