Polohovací postel nebo chodítko zapůjčí lidem žďárské centrum

choditko pixabay

Schodolez, polohovací postele nebo toaletní židle. I to jsou pomůcky, které si lidé můžou půjčit v Centru pro zdravotně postižené kraje Vysočina, které má sídlo ve Žďáře nad Sázavou. 

„V nejnovější nabídce máme polohovací postele, o tom ještě většinou klienti neví. Máme na to přímo člověka, který postel doveze, všechno zařídí a odjede. Pokud už dotyčný postel nepotřebuje, tak ji zase naopak odveze, takže se lidé nemusí o nic starat,“ popsala sociální pracovnice ze žďárského  Centra pro zdravotně postižené Alena Škarková.

Někteří klienti odcházejí s pomůckami s úsměvem. „Měli jsme teď případ, kdy k nám lidé přijeli pro vozík, protože jejich příbuzná upadla na ledě. Půjčili si vozík a byli nadšení, že s ní můžou jít ven aspoň takto, než se uzdraví,“ popisuje Škarková příběh z praxe.

 Zájem o pomůcky je podle ní i v „době covidové“. „Lidé si pro ně chodí pořád. Například teď se dost propouštělo z nemocnic, takže byl zájem například o už zmíněné invalidní vozíky, různé druhy chodítek, toaletní židle a podobně. Nejčastějšími klienty jsou příbuzní, kteří jdou zapůjčit pomůcku pro svou rodinu,“ vysvětlila Škarková.

Cena pomůcek se pohybuje od osmi do třiceti korun na den podle pořizovací ceny dané věci.

Aktuálně se v centru snížil počet klientů docházejících do psychologické poradny osobně. „Nyní lidé raději využívají telefonický kontakt,“ doplnila sociální pracovnice. Kromě zapůjčení pomůcek totiž centrum nabízí také poradenství v oblasti sociálně-psychologické anebo právní.

Redakce

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.